Abonneer je gratis op Techzine!

Systeemeisen & installatie

Systeemeisen


De systeemeisen van Lion verschillen niet zoveel met de voorganger, Snow Leopard. Dit betekent dat Lion een Intel-processor vereist, al moet deze tegenwoordig wel ondersteuning bieden voor 64-bits instructies. Dit betekent dat een deel van de Intel Mac-producten niet overweg kan met Lion. Aangezien de laatste 32-bits-processoren vier jaar terug in Macs werden geplaatst, zal het aandeel hierin al niet bijzonder groot meer zijn.

Hoewel Snow Leopard al geen PowerPC-architectuur meer ondersteunde, werden PowerPC-applicaties nog wel ondersteund middels Rosetta, een engine die programma’s omzette zodat deze ook in nieuwere besturingssystemen gebruikt konden worden. Rosetta is met Lion echter niet meer aanwezig, ook niet als optionele installatie. Wat betreft compatibiliteit, nog altijd niet Apple’s sterkste punt, is dit wellicht geen verstandige keuze geweest, voor veel gebruikers zou dit immers kunnen betekenen dat men op zoek moet naar vervangende software voor een huidig programma.

Installatie


De installatie van Mac OS X Lion zal voor sommige gebruikers even slikken zijn. Niet langer verloopt de procedure middels een schijfje dat men in de Apple Store aanschaft. De installatie van Lion verloopt immers voor het eerst op digitale wijze. De enige manier om Lion op legale wijze te installeren is via de Mac App Store. Hoewel veel andere Apple-softwarepakketten als iLife, iWork en Aperture al digitaal te verkrijgen waren, was Final Cut Pro X de eerste software die dit pad bewandelde. Mac OS X Lion volgt dus, met een prijs van 23,99 euro, wat vijf euro minder is dan voorganger Snow Leopard.


Het installatiebestand van Mac OS X Lion heeft een grootte van 3,49 GB en daarmee is de downloadtijd van het besturingssysteem natuurlijk voor sommigen, afhankelijk van de internetsnelheid, best lang.

Overigens zal er nog wel de mogelijkheid komen om in een later stadium een USB-stick met Lion te kopen, dit is nu echter nog niet aan de orde. Het blijkt daarnaast tevens mogelijk om een installatie-DVD of USB-stick aan te maken middels het image bestand InstallESD.dmg dat zich in het bestand uit de Mac App Store bevindt.

Zoals gewoonlijk is Lion te installeren zonder het gebruik van een serialcode of een vorm van DRM. In de licentieovereenkomst vermeldt Apple dat een gebruiker de installatie mag voltooien op elk Snow Leopard-systeem dat diegene beheert. Daarnaast mag een gebruiker Lion tevens tweemaal per systeem virtualiseren. Eén keer downloaden (en betalen) is dus voldoende voor een heel huishouden.

De installatieprocedure is doodeenvoudig, een voorbode van wat Apple wil brengen met het nieuwe besturingssysteem; eenvoudigheid. Er zijn geen optionele installaties, geen aanpassingsmogelijkheden. Het enige wat van de gebruiker vereist wordt is het accepteren van de gebruikersovereenkomst en het kiezen van de installatieschijf en de installatie gaat van start.

Wat verwonderlijk aan deze methode is, is dat Lion geïnstalleerd wordt middels een bestand dat op dezelfde schijf zal staan als waarop het geïnstalleerd moet worden. ‘Hoe doet Apple dit?’, zullen sommigen zich afvragen. Het antwoord blijkt simpel, er wordt een extra partitie van 650 MB aangemaakt voordat de installatie echt wordt opgestart. De installer haalt de data dus van deze partitie.

Deze partitie is vervolgens blijvend en kan fungeren als noodoplossing wanneer het systeem volledig weigert en opnieuw geïnstalleerd dient te worden. Dit proces kan in gang worden gezet middels het commando ⌘+R bij het opstarten van het systeem, ook door de option-toets ingedrukt te houden wordt de partitie zichtbaar. In OS X zal de partitie normaliter echter onzichtbaar blijven. Al met al is deze herstelpartitie zeer handig, vanuit daar kan immers ook gebruik worden gemaakt van Safari en alle bekende hulpprogramma’s voor OS X, het betekent echter wel dat er een halve Gigabyte van je harde schijf verloren gaat. Voor mensen met een SSD-systeem kan dit een aanzienlijk deel van de beschikbare schijfruimte zijn. Als de harde schijf gecrasht is, is deze partitie overigens weinig waard.