Abonneer je gratis op Techzine!

Uiterlijk en bouwkwaliteit

Uiterlijk


Zoals ik al eerder zei lijkt de QPAD MK-80 op het eerste gezicht op ieder ander toetsenbord. Maar schijn bedriegt. Om te beginnen zijn alle toetsen van LED-verlichting voorzien waarvan de lichtsterkte handmatig geregeld kan worden. De Num Lock, Caps Lock en Scroll Lock zijn voorzien van een rand die oplicht als de betreffende functie is ingeschakeld.Alle cijfers en letters hebben het universele en welbekende design dat je op ieder toetsenbord terugziet. De letter Q heeft wel een make over gekregen: deze letter heeft de vorm van het QPAD-logo. Dit logo is eveneens midden op de spatiebalk verwerkt.De QPAD MK-80 beschikt niet over media- of macroknoppen. Voor de gamers wellicht een pluspunt, omdat deze knoppen overbodig zijn voor je gaming genot. Wel heeft de MK-80 een aantal hulpfuncties die je met behulp van de Fn-knop kunt regelen. De hulptoetsen zijn heel handig voor het bedienen van je mediaspeler omdat je hiermee het volume, play, pauze, vorige en volgende track kunt regelen. Minpunt is dat je wel beide handen nodig voor de bediening. Tegelijkertijd gamen en muziekinstellingen doen is er dus niet bij. Onder de numpad aan de rechterkant van de QPAD MK-80 kan je de lichtintensiteit van de knoppen instellen.De toetsen zijn, zoals bij de meeste toetsenborden tegenwoordig het geval is, iets gebogen om het typen te bevorderen. Ook zijn de toetsen voorzien van een rubberachtige anti-slip coating. Ik vind dat persoonlijk erg fijn, omdat ik hierdoor sneller kan typen. In het begin zal het even wennen zijn voor de meeste gebruikers, maar na enige tijd weet je niet meer beter.Over de polssteun die is inbegrepen bij het toetsenbord ben ik niet te spreken. Zoals gebruikelijk is het niets meer dan een hard plastic verlengstuk van het toetsenbord. Het probleem bij deze is alleen dat die niet goed aansluit op het toetsenbord, er zit een gapend gat tussen de polssteun en het toetsenbord. In eerste instantie dacht ik bij mezelf "heb ik hem wel goed aangesloten?", maar na enig onderzoek bleek echt dat het zo hoort. Je zou bijna denken dat ze bij QPAD op het allerlaatste moment ineens bedachten dat ze vergeten waren een polssteun te maken.

In het midden van de polssteun zijn kleine groeven gemaakt zodat je meer grip hebt tijdens het werken. Onder de groeven is de tekst "We love gaming" opgenomen, wellicht om extra te benadrukken dat het om een gaming toetsenbord gaat. Functioneel is de polssteun uiteraard wel, maar het verdient zeker niet de schoonheidsprijs.Bouwkwaliteit


De bouwkwaliteit van de QPAD MK-80 is prima in orde. Het toetsenbord is stevig en kan wel tegen een stootje. Zojuist gaven we al aan dat de polssteun niet netjes is afgewerkt, maar het heeft in mijn ogen nog een tweede nadeel. Als je het toetsenbord optilt bungelt de polssteun los aan je toetsenbord. Je kunt hem weliswaar met twee pinnetjes vastklikken aan het toetsenbord, maar ook dan is de constructie allesbehalve stevig te noemen. Je merkt het al: over de polssteun ben ik niet bepaald enthousiast.