Abonneer je gratis op Techzine!

Ubuntu Software Center & App Developer Portal

Het Ubuntu Software Center qua look en feel iets veranderd voor versie 11.10. Grootste klacht bij de vorige versie van Software Center was dat gebruikers niet door hadden wat het nu precies was. De naam gaf natuurlijk wel veel weg, maar toch vonden veel gebruikers de lay-out van het programma vaag en deed het niet echt denken aan een appstore.

Nu met versie 5 van het softwarecentrum is het allemaal wat veranderd. De openingspagina is iets aantrekkelijker met een grote afbeelding en een nieuwe werkbalk waarmee je kunt bladeren door alle apps, en de geïnstalleerde apps maar ook de geschiedenis van installaties, verwijderingen en updates.Wat erg handig is van het softwarecentrum en wat overigens met eerdere versies ook al kon, is de mogelijkheid om automatisch plug-ins mee te installeren of deze later te selecteren. Zo kun je voor bijvoorbeeld Mozilla Firefox direct een LibreOffice-plug-in selecteren.

Geheel nieuw in deze versie van het softwarecentrum is de mogelijkheid om software te synchroniseren. De functie heet OneConf en zit verstopt onder het menu File. Het is eigenlijk wel een killerfeature en één die zeker meer aandacht verdient. Het werkt via je Ubuntu One-account en eenmaal opgezet wordt een lijst van je software in de cloud opgeslagen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat PPA-software niet mee wordt gesynchroniseerd, iets wat hopelijk nog later wordt toegevoegd.In zijn huidige vorm is deze functie nog niet zo spannend, maar met genoemde synchronisatie van PPA-software wordt deze al wat interessanter. Nog interessanter wordt het wanneer OneConf wordt geïntegreerd in de installatie. Stel je hebt een nieuwe computer gekocht of wilt je huidige opnieuw installeren, dan is het plan om een vinkje te maken in de installatie waarbij al je software die je hebt gesynchroniseerd automatisch mee wordt geïnstalleerd. Dit zou niet heel veel werk moeten zijn, dus hopelijk zien we deze functie in Ubuntu 12.04 LTS.

Ubuntu App Developer Portal


Even wat extra aandacht moet besteed worden aan het Ubuntu App Developer Portal. Canonical ziet graag meer (betaalde) apps (deze waren in 11.04 op één hand te tellen) in het softwarecentrum van Ubuntu verschijnen. Daarom heeft het deze portal in het leven geroepen. Deze portal bevat tutorials, video’s en links om je apps te bouwen en daarna in het Software Center te publiceren.

Canonical heeft dit proces overigens al enorm vereenvoudigd met de tool Quickly die al een tijdje uit is. Quickly is een scriptje waarmee je een project aan kunt maken, hieraan kunt werken via een IDE en ten slotte geheel automatisch je project kunt uploaden naar Launchpad zodat andere mee kunnen helpen met het ontwikkelen of vertalen en natuurlijk het packagen.

Vervolgens kan je je app echt publiceren in het Software Center via de App Developer Portal. Dit toelatingsproces was in het verleden nogal omslachtig, maar is nu sterk vereenvoudigd. Als je je op deze portal registreert, wat screenshots uploadt en je prijs kiest (Canonical pikt een vijfde van de prijs in), wordt de app ingediend en hopelijk uiteindelijk toegelaten. Het is heel erg simpel allemaal en hopelijk werpt het snel zijn vruchten af om het Ubuntu-ecosysteem een sterke impuls te geven.