1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Conclusie

Al met al heeft Canonical met Ubuntu 12.04 LTS opnieuw de beste Ubuntu-versie afgeleverd tot nu toe. Echter, dat is natuurlijk niet genoeg, want we hebben hier te maken met een LTS-versie die maar liefst vijf jaar mee moet gaan en in veel bedrijven gebruikt zal gaan worden.

Unity is stabiel, dat is al een zeer groot pluspunt, en de meeste kinderziektes zijn eruit. Echter, we hadden graag een oplossing gezien voor het Global Menu, zeker iets meer dan het menu enkele seconden weergeven. Daarnaast vinden we het fijn dat de Launcher standaard in beeld is, ook al leidt deze soms wat af met zijn vele kleurtjes.

We zijn benieuwd hoe bedrijven over Unity denken, want daar zijn LTS-versies immers grotendeels voor bedoeld. Canonical heeft dan ook aan deze bedrijven gedacht, door het mogelijk te maken om in Precise terug te gaan naar de oude GNOME 2-omgeving, waar wat extra aandacht aan is besteed.

Verder is het plaatje geheel compleet. Ubuntu One werkt goed, ook al ziet het er niet uit, het Ubuntu Software Center werkt goed en nu ook een stuk sneller, het standaardsoftwareaanbod is compleet en meer dan voldoende. Enige echte en algemene minpuntje dan is dat Canonical wat steken laat vallen op interfaceconsistentie, met twee verschillende soorten scrollbalken en drie verschillende menubalken. Maar ach, dat is nog niet echt een probleem.
10.0
  • Unity;
  • Ubuntu One;
  • Ubuntu Software Center;
  • Compleet;
  • kan terug naar GNOME 2-achtige omgeving;
  • Global Menu standaard verborgen;