4min

Kaarten-app

Google was met de aankondiging van iOS goed vertegenwoordigd met een aantal standaardapplicaties in het besturingssysteem. Met de opkomst van het eigen Android-besturingssysteem sneed de zoekgigant zichzelf echter in de vingers wat dit betreft; Apple wilde niet langer dat Google bakken met geld zou verdienen aan iOS. Op zich niet onlogisch, Google werd met de opkomst van Android namelijk meer en meer een concurrent van Apple, wat een geheel nieuwe situatie opleverde. De twee bedrijven hadden voorheen namelijk maar zelden in elkaars vaarwater gezeten en konden juist goed op elkaar bouwen. Daar komt nu meer en meer een einde aan, goedschiks of kwaadschiks.

Apple heeft de afgelopen jaren enkele bedrijven overgenomen die zich bezig houden met het ontwikkelen van technieken die gebruikt worden voor het in kaart brengen van omgevingen, of juist het weergeven ervan. Deze bedrijven hebben achter de schermen bij Apple gewerkt aan de nieuwe Kaarten-applicatie die met iOS 6 wordt geïntroduceerd. Een leuk weetje voor de Nederlanders, ook TomTom is betrokken bij de ontwikkeling van de Kaarten-applicatie en is verantwoordelijk voor de levering van kaarten, routes in verschillende landen, alsook verkeersinformatie.


Vectoren

Een grote verbetering die Google maar niet wilde doorvoeren is dat de Kaarten-applicatie gebaseerd is op vectoren in plaats van pixels. Vectoren zijn aanzienlijk minder zwaar voor het systeem, oneindig schaalbaar en nemen veel minder ruimte in beslag. Daardoor loopt de tijd die nodig is om een kaart in de laden ook drastisch terug ten opzichte van Google Maps. Google voerde vectoren al enige tijd terug in bij de Android-applicatie, maar de iOS-variant wacht tot op de dag van vandaag nog op een dergelijke update. Dit zal Apple een doorn in het oog zijn geweest en eveneens een reden zijn waarom Apple een eigen app heeft ontwikkeld.

Interface

Je merkt aan alles dat de Kaarten-app niet meer van Google, maar van Apple afkomstig is. Niet dat de Google Maps-app er slecht uitzag, maar de Kaarten-app van Apple is toch wel een stuk expressiever en er is meer op de details gelet. in tegenstelling tot de wat vale kleuren die Google gebruikte in de Maps-app oogt de interface nu erg helder en fris, door het gebruik van nieuwe kleuren.

Het is alsof de kaarten in sommige opzichten ook gedetailleerder zijn dan voorheen. Zo staan er veel winkels en café’s in het overzicht die ik eerder nog niet op de kaarten heb gezien, maar waarschijnlijk zijn er ook zaken verdwenen.

De meeste zaken die terug te vinden zijn in de Kaarten-app zijn resultaten van het in de Verenigde Staten relatief populaire Yelp!, waarmee je informatie kan opvragen over allerlei zaken. Zo kan je bijvoorbeeld een recensie van het restaurant waar je voor staat lezen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als je eenmaal zit. Op zich handig, maar natuurlijk moet er wel maar net een recensie voor handen zijn, aangezien de dienst toch voornamelijk in de VS bekend is. Ik heb het geluk dat ene Kevin V. bijzonder actief is geweest in mijn woonplaats Tilburg, dus van veel plekken kan ik toch minimaal één beoordeling terugvinden. Het is de vraag of Yelp ineens een grote impuls zal krijgen vanwege iOS 6, ik twijfel er een beetje aan, maar sta wel open voor dit soort hulpmiddelen.




Kaarten in 3D

Een leuk nieuwigheidje in de Kaarten-app is dat er nu een mogelijkheid is om in vogelvlucht over een stad te vliegen. Functioneel biedt het niet zo veel extra’s in mijn ogen, maar leuk is het wel. Het aantal steden waarin dit mogelijk is, is echter ook nog zeer beperkt. Momenteel zijn Cupertino, Chicago, Kopenhagen, Las Vegas, Los Angeles, Miami, Montreal, Sacramento, San Francisco, Seattle en Sydney in 3D te aanschouwen. In deze mode merk je overigens wel dat zelfs de nieuwste iPhone en iPad wat moeite hebben met het renderen van de beelden. Het gaat namelijk niet zo soepeltjes als we van Apple gewend zijn, maar wellicht verandert dit nog in de toekomst.


Navigatie

Het is met behulp van de Kaarten-app mogelijk om te voet of met de auto te navigeren naar een bestemming. Er is eveneens een knopje voor openbaar vervoer, maar welke route ik ook invoer, er komt geen resultaat uit rollen. Wat de applicatie doet is in de App Store zoeken naar een applicatie die ontwikkeld is voor dit soort zoekopdrachten, denk hierbij aan de 9292ov-applicatie, maar die integratie lijkt nog niet helemaal afgerond te zijn.

Als je een route voor een autorit plant, kan deze begeleid worden door een stem. Deze stem doet ook in het Nederlands zijn werk, al spreekt deze sommige woorden en vooral plaatsnamen wel wat apart uit. De Turn-by-Turn-navigatie werkt in ieder geval al wel en dat is al erg fijn. Ondersteunend aan de navigatie is informatie over het verkeer. Als er waarschuwingen, omleidingen of ongelukken zijn, dan weet de Kaarten-app hier van door middel van realtime-updates. Op deze manier wordt je verwachtte aankomsttijd aangepast. Deze informatie werkt in Nederland overigens nog vrijwel niet. Hopelijk breidt Apple de ondersteuning hiervoor snel uit.