3min

Uiterlijk

Hoofdscherm


Het eerste wat opvalt wanneer je een Windows Phone 8-toestel in handen krijgt en inschakelt, is het uiterlijk van de interface. Inmiddels kennen we deze interface terug van vele verschillende Microsoft-producten zoals de Xbox 360 en Windows 8. Met Windows Phone 7 zette Redmond deze uiterlijke wijziging in en met de lancering van Windows Phone 8 wordt dit verder geperfectioneerd.

Horizontaal navigeren

Bij het hoofdscherm worden direct een aantal zaken duidelijk. Microsoft heeft met Windows Phone 7 duidelijk gemaakt dat het besturingssysteem opgebouwd is uit een aantal vensters waar je horizontaal tussen kunt vegen. Dit deed Microsoft bijvoorbeeld door op het hoofdscherm een pijltje te plaatsen die wees naar andere vensters, of alvast een deel van dat volgende venster in het beeld weer te geven. Bij Windows Phone 8 moet het de gebruiker inmiddels duidelijk zijn hoe de vork in de steel zit en dat er horizontaal genavigeerd kan worden tussen vensters. Er worden daarom minder hints gegeven dat er nog andere vensters aanwezig zijn, al is het nog steeds duidelijk merkbaar.


Live-tegels

Een ander groot verschil in de opmaak van het startschot zijn de live-tegels. In plaats van twee afmetingen zijn er nu drie. In Windows Phone 7 was het voor ontwikkelaars enkel mogelijk om een tegel als een vierkant weer te laten geven, ingebouwde apps en apps van fabrikanten konden ook een rechthoekige tegel toebedeeld krijgen. In Windows Phone 8 komt daar nog een kleiner vierkant bij, welke een vierde van de oppervlakte inneemt.

Nu is het echter niet meer Microsoft of de fabrikant, maar de gebruiker die het heft in handen neemt, want er kan zelf gekozen worden voor een bepaalde grootte voor de tegel. Daardoor is het nu mogelijk om rijen van vier iconen op het startscherm te tonen en natuurlijk kan het hoofdscherm verder verpersoonlijkt worden. Het instellen van een tegelgrootte kan door de tegel korte tijd in te drukken en vervolgens in de rechter onderhoek van de tegel te drukken. Niet elke applicatie biedt overigens alle afmetingen, maar de vierkanten worden altijd ondersteund.

Afhankelijk van de grootte van de tegel kan een applicatie natuurlijk meer of minder informatie tonen. De gebruiker heeft dit zelf in de hand, hoe belangrijker een applicatie bevonden wordt, hoe groter de tegel normaliter zal zijn.

Kleuraccenten

Windows Phone 8 heeft ook veel meer accentkleuren voor de tegels en andere elementen aan boord dan dat gebruikers van de vorige versie gewend waren. In plaats van tien kleuren, kan er gekozen worden uit maar liefst twintig kleuren en de fabrikant heeft ook de mogelijkheid om zelf nog een kleur toe te voegen. Jammer is wel dat de gebruiker niet zelf een kleur kan kiezen uit een kleurenpalet.


Vergrendelscherm


Het vergrendelscherm heeft eveneens een aantal veranderingen ondergaan. In plaats van één vaste achtergrondafbeelding kan de gebruiker nu kiezen om achtergronden te rouleren uit een bepaalde map, hiervoor kan zelfs een map op Facebook of de afbeelding van de dag van Bing gekozen worden. Zo is de achtergrondafbeelding met enige regelmaat of zelfs elke keer dat je je telefoon opent weer anders.

Zoals dat de tegels op het hoofdscherm informatie kunnen weergeven, is dit ook op het vergrendelscherm mogelijk, maar nu wel een stuk uitgebreider. In tegenstelling tot bij Windows Phone 7 kan nu elke applicatie het vergrendelscherm van live-informatie voorzien, maar er bestaat wel een limiet van vijf vooraf ingestelde applicaties die toegang hebben tot het vergrendelscherm. Aan de ene kant is dat praktisch omdat je geen informatie krijgt van applicaties die je daartoe niet genoeg interesseren, maar aan de andere kant kan ik me voorstellen dat sommige gebruikers, waaronder ikzelf, het te weinig zullen vinden.

Mocht je één applicatie heel vaak gebruiken, zoals bijvoorbeeld Facebook of e-mail, dan kan je die toestemming geven om uitgebreidere informatie weer te geven op het vergrendelscherm. Zo kan de titel van de laatst ontvangen mail weergegeven worden, of je laatste status update van Facebook, al ontgaat het nut van het laatste mij volledig. Het was ook prettiger geweest als je hier ook de keuze kon maken uit meerdere widgets en kon vegen tussen schermen van verschillende applicaties.