3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Software

Aan de vele toetsen en functies van het toetsenbord kan meer vorm worden gegeven met behulp van de software. Roccat heeft specifieke software ontworpen voor de Isku, die speciaal gericht is op dit toetsenbord. De software is opgebouwd uit vijf tabbladen, waarin instellingen aangepast kunnen worden: Main Control, Easyzone Control, Media-keys/F-keys, Advanced Control en Updates/Support. Er kunnen vijf profielen worden opgeslagen die elk een aangepaste configuratie herbergen.

Het eerste tabblad, Main Control, richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, op de algemene instellingen van het toetsenbord. Hier kan bepaald worden welke standaardfuncties worden toegewezen aan de Caps Lock-toets, de macrotoetsen M1 tot M5 en de duimtoetsen T1 tot T3. Daarnaast kunnen er Easy-Shift[+]-functies gecreëerd worden die gepaard gaan met het indrukken van de Easy-Shift-toets en willekeurige andere toetsen. Het indrukken van Ctrl + M1 (macrotoets 1) kan op deze manier bijvoorbeeld leiden tot het openen van een specifiek programma. Tot slot kan er met behulp van de macro-manager in meer detail iets gedaan worden met de macrotoetsen.


Easyzone Control is gericht op het zogenaamde Easyzone-onderdeel van het toetsenbord, te weten het reguliere gedeelte toetsen van 1 tot 5, Q tot T, A tot G en Z tot B. Op dit tweede tabblad kunnen functies worden toegewezen aan deze toetsen, voor gebruik met de Easy-Shift toets. Deze Easyzone-toetsen kunnen voornamelijk van belang zijn tijdens het spelen van een RTS-game, om zo bijvoorbeeld snel bepaalde eenheden te selecteren.


Mediatoetsen en F-toetsen kunnen ingesteld worden op het derde tabblad. Op het gebied van mediatoetsen kunnen de functies van de toetsen veranderd worden, maar het nut daarvan valt te betwisten. In feite is er geen reden om de een pauzeknop te veranderen in een knop die bijvoorbeeld leidt tot het openen van een e-mail programma, aangezien op deze knop al een pauze-icoon staat afgebeeld. Hetzelfde geldt voor de F-toetsen, aangezien deze binnen besturingssystemen vaak gebruikt worden als sneltoetsen. Het aanpassen van deze toetsen is hierdoor in feite alleen van waarde indien er een game gespeeld wordt waarin die toetsen niet gebruikt worden, maar er een groot aantal toetsen nodig is voor andere functies die via een profielwissel snel bewerkstelligd kunnen worden.


Op het vierde tabblad, Advanced Control, kunnen geavanceerde instellingen aangepast worden. De snelheid van het herhalen van karakters in Windows -wat ook binnen Windows aangepast kan worden- kan bijvoorbeeld worden veranderd. Daarnaast kunnen bepaalde toetsen (o.a. Tab- en Windows-toets) buiten werking worden gesteld. Bovendien kan de verlichting van het toetsenbord aangepast worden, de geluidsfeedback geregeld worden en een reset worden uitgevoerd, aangaande de drivers.


Het laatste tabblad, Update/Support, richt zich op software/firmware-updates en online ondersteuning. Op dit tabblad wordt je doorverwezen naar de juiste url’s op de site van Roccat die betrekking hebben tot de Isku.