2min

Offline en cloud

Op de vorige pagina en ik al vrij diep ingegaan op de applicaties voor Chrome OS. Een van de zaken die hierin ook naar voren kwamen is dat Chrome OS enorm afhankelijk is van het internet. Aangezien het formaat van een Chromebook vaak klein is, zijn ze ideaal om mee te nemen als je op reis gaat en om even snel wat werk te doen in bijvoorbeeld de trein.

Nu kan je een duur abonnement afsluiten en in de in de meeste Chromebooks een simkaart plaatsen, zodat je overal internet hebt. Hiervoor heeft alleen niet iedereen het geld over. Daarom is het ook wel prettig als je even geen internet hebt, dat je toch door kan werken.

Google speelt hier handig op in door een Gmail-applicatie te leveren die ook offline werkt. Ook kunnen de Google Docs-toepassingen; Documents, Spreadsheets en Presentation offline gebruikt worden.


Echter knelt de schoen hier een beetje bij ons. Ja, de apps kunnen offline worden gebruikt, maar niet direct. Je moet hiervoor eerst naar Google Drive surfen, meer aanklikken, op offline klikken en offline inschakelen. Doe je dit niet, dan kan je Google Docs niet offline gebruiken. Ook wij moesten de Help-functie van Google openen om dit uit te vogelen. Wat ons betreft kan Google deze functie beter standaard inschakelen, of iets van een makkelijk vindbare optie in Chrome OS bouwen die deze instelling kan activeren. Een mogelijkheid om deze optie in te schakelen in de setupwizard zou ook een idee kunnen zijn.

Google heeft in de Chrome Webstore onder verzamelingen ook een lijst gemaakt met offline beschikbare applicaties. Nu is deze lijst al best indrukwekkend qua aantal. Als we naar de specifieke applicaties gaan kijken, dan zijn we na Gmail Offline en Solitaire wel genezen. Er zijn eigenlijk niet zoveel goede offline applicaties.

Al met al komt het er dus op neer dat Chrome OS enorm afhankelijk is van het internet en de cloud. De meeste applicaties zullen simpelweg niet werken zonder internet. In tegenstelling tot onze vorige review kunnen we gelukkig nu wel zeggen dat het mogelijk is om offline e-mails op te stellen en de Google Docs-applicaties te gebruiken. We zien het tekort aan echte goede offline applicaties toch wel een beetje als de achilleshiel van Chrome OS. Een goed fotobewerkingsprogramma zou al wonderen doen voor het besturingssysteem.