4min

Standaard-apps (2)

Navigatie


Er is een Kaarten-applicatie aanwezig in BlackBerry 10, maar van echte navigatie kunnen we helaas nog niet spreken. Wat we wel positief vinden, is dat de GPS wel vraagt om toestemming om ingeschakeld te worden en dat deze automatisch na 5 minuten weer uitschakelt als deze niet meer wordt gebruikt. Dit scheelt een hele hoop in de accuduur, op Android kan je vergeten de GPS uit te schakelen, waardoor je telefoon onnodig veel stroom verbruikt.



De Kaarten-applicatie van BlackBerry is echter niet om over naar huis te schrijven. Ja, je kan zien waar je bent, ook kan je een route plannen, alleen vervolgens verschijnt er een lijn met de route en dat was het dan ook. Die lijn wordt wel bijgewerkt als je je voortbeweegt, maar echte gesproken navigatie ("over 200 meter rechtsaf") ontbreekt. Ook is het zo dat de Kaarten-applicatie van BlackBerry alles behalve stabiel is. Tijdens het testen crashte de applicatie meerdere malen en kon het soms adressen die het via de zoekfunctie had gevonden, vervolgens niet op de kaart vinden. Ook kan je het vergeten om binnenshuis een navigatieopdracht te starten, hoewel de smartphone prima weet waar je je bevindt, weigert deze navigatie te starten zonder een minder dan optimale GPS-ontvangst.



De Kaarten-applicatie laat duidelijk veel te wensen over, dus als je op zoek bent naar een smartphone met goede navigatiemogelijkheden, kan je op dit moment BlackBerry van je lijstje strepen. Wel lijkt het een kwestie van tijd te zijn, want er bestaat al een beta van een nieuwe navigatie app van BlackBerry die momenteel alleen in het Verenigd Koninkrijk werkt. In deze beta gebruikt BlackBerry de kaarten van TomTom en is turn-by-turn navigatie wel ingebouwd, net als integratie met BBM en Facebook. BlackBerry waagt zich dus in de voetsporen van Google, Apple en Nokia.

Er is overigens in de BlackBerry World wel een navigatie-app beschikbaar, genaamd Mireo Don’t Panic, een navigatie-app die ook gebruikt maakt van de kaarten van TomTom. Mireo Don’t Panic ondersteunt ook turn-by-turn navigatie, alleen bij ons bleef deze app crashen en vastlopen. Hierdoor kunnen wij deze niet aanraden. Het is afwachten tot de BlackBerry-app klaar is en ook in Nederland beschikbaar komt, of totdat een partij als TomTom, Garmin of Navigon zich zelfstandig op BlackBerry 10 laat zien voor een goede prijs. Google Maps zou natuurlijk ook mooi zijn, maar die kans acht ik vrij klein, Google weigert namelijk ook om apps te bouwen voor Windows Phone, we zien ze dan ook niet snel apps bouwen voor BlackBerry 10.

BlackBerry Messenger (BBM)


BlackBerry Messenger is de app die BlackBerry groot maakte onder alle tieners. Uiteraard is BlackBerry Messenger nog steeds aanwezig in BlackBerry 10. Helaas heeft BlackBerry ervoor gekozen om deze app niet te updaten naar vandaag de dag. Nog steeds dien je eerst een PIN door te sturen via SMS, zodat personen je kunnen toevoegen aan BBM. Zonder deze PIN kan je niemand toevoegen, mensen dienen je dus eerst hun PIN te sturen, of jij moet hun PIN hebben.



Dit is duidelijk een te hoge drempel om het succes van BBM ooit te laten terugkeren. WhatsApp doet dit duidelijk beter door de berichtendienst te koppelen aan het 06-nummer van de simkaart, die in het toestel zit. Hierdoor zie je direct alle contacten die over WhatsApp beschikken op basis van het 06-nummer. BlackBerry zou er goed aan doen om deze app op korte termijn te herzien, anders zien wij weinig toekomst weggelegd voor deze app. Waarschijnlijk is de communicatie via BBM een stuk veiliger dan via WhatsApp en voor bedrijven is het wellicht wel interessant om BBM te blijven gebruiken, mits ze door de systeembeheerder de BBM-contactenlijst kunnen laten vullen met alle werknemers.

BBM kan wel je privacy aantasten via het statusveld, je status wordt namelijk automatisch bijgewerkt als je een spelletje speelt, muziek luistert of een video bekijkt. Recent werd bekend dat als je een pornosite bezoekt en daar een video bekijkt, dat ook wordt gedeeld via je statusveld en al je BBM-contactpersonen dit kunnen zien.

BlackBerry World


Tot slot is het tijd voor BlackBerry World, de applicatiewinkel van BlackBerry 10. Er zijn al een hele hoop apps in te verkrijgen, in totaal al meer dan 100.000 en in de afgelopen zeven weken zijn er maarliefst 30.000 bijgekomen. Dat wil echter niet zeggen dat BlackBerry al over alle apps beschikt die je gewend bent op je Android-of iOS-toestel. Zo is Spotify nog niet beschikbaar, maar ook populaire applicaties van Nederlandse banken, providers en uitgevers ontbreken nog in BlackBerry World. Of deze er nog gaan komen, is ook moeilijk te zeggen, het is wederom een kip/ei verhaal en een kwestie van het nog te behalen succes van BlackBerry 10.



Veel bedrijven zullen afwachten of BlackBerry 10 een succes wordt en andersom heeft BlackBerry 10 de bedrijven nodig om apps uit te rollen op hun platform om het tot een succes te maken. Het bedrijf doet er in elk geval alles aan om bedrijven zover te krijgen om apps te bouwen. BlackBerry organiseert in landen over de hele wereld sessies voor ontwikkelaars en looft prijzen en smartphones uit, onder bepaalde voorwaarden kan je zelfs 10.000 dollar krijgen als je een kwalitatieve app bouwt en je dit bedrag niet terug verdient binnen een periode van een jaar.