2min

Toetsenbord

Een belangrijk onderdeel van een smartphone van tegenwoordig is het virtuele toetsenbord. Er zijn veel verschillende toetsenborden en de ene werkt duidelijk beter dan de andere. Zo heeft elke fabrikant met een Android-toestel zo’n beetje een eigen toetsenbord ontwikkeld. Sommige daarvan zijn erg goed of handig en andere wat minder, bijvoorbeeld doordat letters te krap op elkaar staan.



Bij BlackBerry 10 zijn er twee soorten toetsenborden, afhankelijk van het toestel. Indien het toestel beschikt over een volledig touchscreen, dan is er een virtueel toetsenbord aanwezig, dit zal bij elke BlackBerry-smartphone identiek zijn. De tweede mogelijkheid is dat het toestel slechts een half touchscreen heeft en de andere helft is ingevuld door een fysiek qwerty-toetsenbord. Op deze pagina gaan we alleen in op het virtuele toetsenbord, omdat het fysieke toetsenbord waarschijnlijk per toestel lichtelijk zal verschillen.

Het virtuele toetsenbord van BlackBerry is anders dan op concurrerende toestellen. BlackBerry heeft een eigen toetsenbord ontworpen. De basis is wel hetzelfde, standaard wordt er een qwerty-toetsenbord afgebeeld onderin het scherm, linksonder in de hoek is er een shift-toets te vinden en een knop om te schakelen naar het numerieke- en symbolengedeelte. Links naast de spatie vinden we dan ook nog de komma, rechts naast de spatie staat de punt en in de rechteronderhoek de backspace en enter-toets.

De letters zijn vrij groot afgebeeld en zijn goed uit elkaar geplaatst, zodat je snel kan typen. Ook kent dit toetsenbord een woordvoorspellingsfunctie. Woorden die je veel typt of vaak na elkaar gebruikt worden, worden door het toetsenbord herkend en boven de eerste letter van het woord geplaatst. Door vervolgens op de letter naar boven te swypen wordt het woord direct afgemaakt in de tekst. Het is anders dan anders, maar zeker niet slecht bedacht. Het werkt wel beter dan woordvoorspelling boven het toetsenbord, omdat je tijdens het typen toch onderweg bent naar de volgende letter, dus is het minder werk om het woord af te maken.

Er kunnen drie talen ingesteld worden waartussen de smartphone kan wisselen. Zo kan de spellingscorrectie overweg met zinnen of teksten waarin woorden uit meerdere talen geschreven worden.

Het blijft natuurlijk allemaal even wennen, maar dat is bij elk toetsenbord, daar kan je niet omheen. In elk geval heeft BlackBerry er goed over nagedacht en het toetsenbord is zeker een goede innovatie.