3min

Conclusie

Het blijft moeilijk om op voorhand te zeggen of een mobiel besturingssysteem succesvol gaat worden. BlackBerry heeft een naam in verschillende sectoren en die zal in de ene sector beter zijn dan in de andere. Sommige gebruikers zullen hun buik inmiddels volhebben van BlackBerry en van mening zijn dat het te lang heeft geduurd om met een kwalitatief goed product te komen dat bij de tijd is en kan concurreren met Android en iOS.

Aan de andere kant zullen er ook gebruikers zijn die nog steeds tevreden zijn met BlackBerry en het geduld hebben weten op te brengen om te wachten tot het bedrijf aansluiting vindt bij Android en iOS. Wij zijn van mening dat die laatst groep waarschijnlijk vooral gezocht moet worden onder bedrijven en overheidsinstellingen. Zeker als het gaat om de beveiliging van data, is BlackBerry een absolute uitblinker waar Android en iOS niet aan kunnen tippen.

BlackBerry heeft dus nog zeker potentie in bepaalde markten, of het bedrijf de consument opnieuw weet te overtuigen en weer echt marktaandeel kan gaan winnen, dat blijft moeilijk te zeggen. Op veel fronten bevindt het zich in dezelfde positie als Windows Phone. Dat is het kip/ei-verhaal, het platform heeft apps nodig om echt een groot succes te worden en veel ontwikkelaars, bedrijven en uitgevers willen pas apps gaan bouwen voor het platform als het succesvol wordt en een substantieel marktaandeel heeft bemachtigd.

In onze optiek lijkt BlackBerry op dit moment wel meer te doen dan Microsoft om de ontwikkelaars over de streep te trekken om ook apps voor hun platform te gaan bouwen. Daarnaast is de mogelijkheid om snel Android-apps om te bouwen naar BlackBerry 10 in sommige gevallen een goede middenweg om sowieso alvast een begin te maken.

Over de kwaliteit van het besturingssysteem hebben we eigenlijk weinig te klagen. Ja, als je er voor het eerst mee werkt dan vraag je je af waar je mee bezig bent omdat het net allemaal anders is dan je gewend bent. Dat werkt een beetje tegen bij BlackBerry 10, maar als je het een aantal dagen de kans geeft went het wel heel snel.

Het grootste pluspunt, en wat ons betreft een dikke pluim waard, gaat naar de BlackBerry Hub, we hebben nog geen enkel platform gezien dat zoveel verschillende berichtendiensten weet samen te voegen op zo’n goede manier. Het werkt naadloos, snel en zeer efficiënt, zeker als je de BlackBerry zakelijk gebruikt. De BlackBerry Hub kan echt een reden zijn om toch voor een BlackBerry-smartphone te kiezen.

Het gebrek aan specifieke apps en de slechte navigatiemogelijkheden zijn echter redenen om BlackBerry 10 op dit moment links te laten liggen. Wij denken dat BlackBerry zijn heil vooral zal moeten zoeken op de zakelijke markt en bij overheden. Consumenten zullen op dit moment toch sneller voor Android of iOS kiezen.

BlackBerry zit met BlackBerry 10 zeker op de goede weg en het besturingssysteem heeft ook veel potentie, helaas zijn er ook nog wat gebreken. Voor zakelijke gebruikers kan het echter wel van waarde zijn. Wij geven het besturingssysteem voor die doelgroep dan ook een Bronzen award, voor consumenten helaas niet.
8.2
  • Beveiliging;
  • BlackBerry Hub;
  • Integratie van Facebook, Twitter, LinkedIn en FourSquare;
  • BlackBerry Hub;
  • Ondersteuning voor veel verschillende e-maildiensten;
  • BlackBerry Hub;
  • Goed toetsenbord;
  • Navigatie is echt slecht, maar update is in de maak;
  • Helaas mist het besturingssysteem nog een hoop apps;
  • BlackBerry Messenger werkt nog steeds met PIN-systeem;