2min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

We kunnen de klok erop gelijk zetten en dat doen we zeker ook: Canonical die een nieuwe Ubuntu-versie uitbrengt. We zitten in het jaar 2013 in april dus is het tijd voor versie 13.04 van Ubuntu.

Het is daarmee één jaar nadat Canonical Ubuntu 12.04 uitbracht, de langetermijnversie met vijf jaar ondersteuning. Er is sinds die tijd nogal wat gebeurd binnen Canonical. Het begon allemaal in januari 2012 met de aankondiging dat Ubuntu naar de TV zou komen. Saillant detail is dat nu, een jaar later, er niet één OEM-partner is die met Canonical in zee wil gaan.

Maar dat stopte Canonical niet en het kondigde begin dit jaar aan dat Ubuntu naar de smartphone komt en even later dat er ook een Ubuntu-versie speciaal voor de tablet zal worden uitgebracht. Op dit moment wordt Ubuntu Touch, zoals deze versie heet, getest op de Nexus-apparaten, waarbij nu images beschikbaar zijn voor de Nexus 4, Nexus 7 en de Nexus 10. De uiteindelijke versie van Ubuntu Touch for Smartphones komt aan het einde van 2013, de versie voor tablets pas in de zomer of zelfs aan het einde van 2014.

Dat is waarschijnlijk te laat om nog enig verschil te kunnen maken en ik vrees dat Ubuntu Touch dan ook niet verder komt dan de status van een nicheproduct. Als Microsoft al moeite heeft door te breken in de smartphonemarkt, dan gok ik dat Canonical het ook lastig zal krijgen. Daarnaast zijn er meer Linux-gebaseerde besturingssystemen, waarvan bijvoorbeeld Firefox OS nu al gelanceerd is. Ook BlackBerry zal zijn positie in de markt niet zomaar opgeven.

Interessant hierbij is waarschijnlijk wel dat elke Ubuntu-smartphone of -tablet ook een complete desktopomgeving in zich heeft. Eerder kondigde Canonical namelijk nog een project aan waarmee je met wat kabels naar een beeldscherm en toetsenbord en muis gewoon een complete Ubuntu-desktop via de smartphone kan gebruiken, iets wat misschien wel eens een belangrijke feature zou kunnen worden. Wel zitten er in smartphones en tablets ARM-chips, dus zal er maar een beperkt app-aanbod beschikbaar zijn.

Met al deze ontwikkelingen zou je bijna vergeten dat er ook nog een ‘gewone’ Ubuntu-versie is voor op de desktopcomputer. Deze nieuwe versie van Ubuntu draagt de naam Raring Ringtail en deze gaat gewoon door op de koers waar sinds 11.04 mee is begonnen, namelijk op de koers Unity. Overigens gaat het hier om een normale versie, geen LTS-versie, en sinds 12.10 hebben deze versies nog maar gedurende 9 maanden updates, in plaats van 18 maanden zoals eerder het geval was.