2min

Tags in dit artikel

, ,

Meer Unity

In Unity is het mogelijk om voorbeelden van items in te zien. Deze informatie kun je tevoorschijn halen door met de rechtermuisknop op een item te klikken. Deze zogenaamde Unity Previews zijn iets verduidelijkt: nu wordt het icoon dat je hebt aangeklikt niet geheel verborgen, maar nog licht weergegeven bovenaan, wat het duidelijker maakt.

Op het gebied van de Indicators zijn er eveneens een paar kleine dingen veranderd. Het bluetoothmenu heeft nu twee aan-/uitschakelaars gekregen (een voor bluetooth aan/uit en een tweede voor de zichtbaarheid ervan) en er is een speciaal synchronisatiemenu toegevoegd voor Ubuntu One. Met dit menu kun je de dienst in-/uitschakelen, openen of een bestand delen.


Ook verbeterd is het wisselen tussen meerdere vensters van één bepaalde applicatie. Als je klikt op een icoon van een programma met meerdere vensters in de Launcher, dan worden alle vensters als miniatuurweergave weergegeven op het bureaublad. Als je met de muis over zo’n weergave heengaat, verschijnt de titelbalk in beeld en kun je die instantie van de applicatie eenvoudig sluiten.

Op het gebied van vensterbeheer is ook het ALT + TAB’en tussen applicaties verbeterd. Het is nu mogelijk om er doorheen te scrollen. Daarnaast is het ALT+TAB-menu grafisch wat netter afgewerkt. Verder faden tooltips van pictogrammen in de Launcher in en uit het beeld en heeft het Dash nu fuzzy search, wat betekent dat kleine typefouten geen effect hebben op de zoekresultaten.

Er is ook een nieuw dialoogvenster gemaakt voor het afsluiten/opnieuw opstarten en het afmelden van de gebruiker en het vergrendelen van het scherm. Dit dialoogvenster is niet consistent met overige dialoogvensters, maar het past wel in de Unity-stijl en het ziet er mooi uit.


Het thema van Ubuntu is ongewijzigd gebleven. Zowel Ambiance, het donkere thema, als Radiance, het lichte, zijn beide ongewijzigd ten opzichte van eerdere Ubuntu-versies. Het is helaas nog altijd zo dat ik de lettertypen van het standaardthema te groot vind. Het geheel wordt een stuk rustiger en professioneler als alles een punt kleiner wordt gemaakt, iets wat mogelijk is met bijvoorbeeld de Unity Tweak Tool.

Ook een minpunt is dat bij elke zoekopdracht in het Dash "Meer suggesties" verschijnen. Helaas is Canonical waarschijnlijk nog altijd niet winstgevend, dus moeten we het doen met wat advertenties die de ervaring behoorlijk kunnen verpesten. Deze ads zijn nogal irritant, maar gelukkig wel uit te schakelen. Hiervoor ga je naar het Systeemmenu (het tandwieltje rechtsboven) en klik je op System Settings. Vervolgens ga je naar Privacy en zet je de schakelaar om bij Include online search results.