2min

Tags in dit artikel

, ,

Conclusie

Canonical heeft met Ubuntu 13.04 een goede versie afgeleverd. Unity was al goed afgewerkt, maar met deze release wordt dat simpelweg nog beter, met de nieuwe functie Spread om vensters te beheren, het verbeterd ALT+TAB-menu en het Dash met bijvoorbeeld fuzzy search. Deze nieuwigheden en wijzigingen zijn stuk voor stuk zeer goed.

Verder is Ubuntu nog altijd zeer compleet, zoals we gewend zijn. Ubuntu One is handig, LibreOffice is standaard aanwezig, er is goede ondersteuning voor online accounts, er is een back-uptool aanwezig en al het andere wat je zou mogen verwachten van een operating system anno 2013 zit erin.

Toch zijn er ook wat minpunten met deze Ubuntu-versie. In Unity zit helaas wat reclame, zoals de zoeksuggesties en het Amazon-linkje. Echter, dit zijn niet meer dan kleine oneffenheden: de linkjes zijn zeer eenvoudig te verwijderen en de zoeksuggesties zijn uit te schakelen.

Een stuk gevaarlijker is de richting die GNOME in is geslagen, want ik denk niet dat die past bij Ubuntu op de desktop. GNOME verwijdert belangrijke functies uit zijn software met het idee dat het niet werkt op touchscreens. Hoewel Ubuntu ook de touchant opgaat (eind dit jaar moet Ubuntu Touch for Smartphones af zijn), snapt Canonical wel dat dat vraagt om aparte applicaties, zo neem ik naïef nu aan, maar dat blijkt ook wel uit de eerste previewversies van het OS. Hetzelfde geldt voor de tabletstrategie.

Het wordt interessant om te zien wat met de GNOME-koers gaat gebeuren, zeker als het deze trend doorzet. Canonical heeft Nautilus in Ubuntu 12.10 al eens een versie achter laten lopen, maar heeft er in 13.04 toch voor gekozen om deze bij te werken naar de nieuwere versie (hoewel dat weer niet de nieuwste versie is, GNOME 3.8 is al uit). Of Canonical GNOME nog eens ooit gaat forken of zelf in-house al zijn eigen apps gaat bouwen is onduidelijk, maar ik ben benieuwd.

Voor nu is het advies voor Ubuntu 12.10-gebruikers simpel: start je downloadengines maar!
8.3
  • Unity is goed afgewerkt;
  • Standaard compleet OS;
  • Zeer goede integratie met webdiensten;
  • Snel!
  • Reclame;
  • Sommige apps missen functies.