3min

Tags in dit artikel

Installatie en eerste indruk

Installatie


De installatie van Windows 8.1 verloopt, als je de ‘oude installatiemedia’ gebruikt, hetzelfde als eerdere Windows-versies. We kiezen de taal, het regioformaat en de toetsenbordindeling, typen onze productcode, kiezen de harde schijf waarop we willen installeren en klikken op Installeren. De installatie verloopt op ons testsysteem, een MacBook Pro met SSD, zeer snel en na enige tijd kunnen we dan ook herstarten. Hierna moet nog even wat hardware ingesteld worden en daarna kunnen we onze gebruikersnaam en wachtwoord invoeren en enkele instellingen aanpassen.



Hierbij valt al direct een wijziging op ten opzichte van Windows 8. Ten eerste wordt er geen optie meer geboden om een lokale account op de pc aan te maken als er een internetverbinding aanwezig is. Dit was in Windows 8 wel het geval. In plaats daarvan zul je met een internetverbinding een Microsoft Account aan je Windows 8.1-pc moeten koppelen. Daarnaast is het zo dat er niet langer een introductievideo wordt getoond na de opzetwizard. Dit zal lastig zijn voor nieuwe gebruikers, omdat zij nu dus niet weten hoe de Charms – de knoppen Settings, Devices, Windows, Share en Search die je met een veeg van rechts te voor schijn kunt toveren – opgeroepen kunnen worden.

Na het aanpassen van deze instellingen moeten de Modern UI-apps worden geïnstalleerd. Het is jammer dat dit niet tijdens de installatie gedaan kon worden, zeker omdat, op ons systeem, dit langer duurde dan de installatie zelf en we hier nu dus op moeten wachten. Het was fijner geweest als Windows tijdens de installatie echt alle installatiehandelingen uitvoert, maar dat is dus niet het geval.

Het wordt straks overigens mogelijk om direct Windows 8.1 te installeren vanuit Windows 8. Via de Windows Store wordt de update dan aangeboden en gedownload en na het downloaden automatisch geïnstalleerd, zonder lastige vragen of meldingen. Dit is een goede wijziging en daar werd het ook wel eens tijd voor. Bij ons was het een vlekkeloos proces.



Eerste indruk


Eenmaal opgestart in Windows 8.1 komen we net als bij versie 8 terecht op het nieuwe – alhoewel, inmiddels niet meer zo nieuwe – Startscherm. Op dit Startscherm staan de tegels: een soort grote pictogrammen voor Modern UI-apps van Windows 8 die live informatie kunnen weergeven, zoals de Weer-app die de temperatuur weergeeft, de Mail-app die ongelezen berichten op zijn tegel weergeeft en meer. In Windows 8.1 is er een nieuwe soort tegelgrootte bijgekomen, namelijk extra groot en extra klein.

Daarnaast is er een klein pijltje onder het Startscherm zichtbaar. Met dit pijltje kun je naar alle apps van Windows 8.1 in beeld brengen. In Windows 8 moest je hiervoor met de rechtermuisknop op het beeld klikken en dan kiezen voor Alle apps. Dit is vooral voor desktopgebruikers, maar ook voor tabletgebruikers (daarover later meer), een welkome toevoeging.



Klikken we even door naar de desktop, dan zien we daar de langverwachte terugkeer van de Startknop. Ik vind het persoonlijk eigenlijk niet zo’n belangrijke wijziging, en Microsoft zal het vooral hebben gedaan om de overgang van eerdere Windows-versies naar het Windows 8-tijdperk makkelijker te maken: het verwijderen van de Startknop is onvermijdelijk, maar is simpelweg te vroeg gedaan. Daarom is deze nu dus teruggekeerd.

Bovendien levert het toevoegen van de Startknop een kleine inconsistentie op. In Modern UI-apps en op het Startscherm is de Startknop namelijk niet zichtbaar. Alleen op de desktop blijft deze altijd in beeld. Dat kan verwarrend werken.