4min

Tags in dit artikel

Vernieuwde en verbeterde apps (2)

Modern UI-configuratiescherm


Groot minpunt in Windows 8, voornamelijk op tablets, was dat het Modern UI-configuratiescherm eigenlijk nog niet af was. Bij veel opties werd je doorverwezen naar het Configuratiescherm op de desktop en dat werkt natuurlijk niet goed. Andersom was overigens ook het geval: sommige opties had Microsoft zo aangepast dat deze alleen nog ingesteld konden worden via de Modern UI-interface.

In Windows 8.1 is het Modern UI-configuratiescherm qua functies gelijk getrokken met die op de desktop. Alhoewel, gelijk getrokken, de instellingen op de desktop zijn ongetwijfeld uitgebreider, maar in ieder geval kunnen we nu echt de meeste instellingen via het nieuwe configuratiescherm aanpassen. Zo is het zelfs mogelijk om bijvoorbeeld Windows-updates via Modern UI te installeren, om touchpadinstellingen aan te passen en om het regioformaat aan te passen.



SkyDrive


Bij het opzetten van Windows 8.1 wordt gevraagd of je standaard je bestanden in SkyDrive op wilt slaan, zodat ze automatisch met de cloud worden gesynchroniseerd. SkyDrive is Microsofts cloudopslagdienst. Dit vinden we een goede wijziging, omdat maar weinig gebruikers back-ups serieus nemen en het op deze manier eigenlijk al voor hun gedaan wordt, voor in ieder geval de belangrijkste bestanden.

Het is met de SkyDrive-app mogelijk om zowel door bestanden op de pc te bladeren als door bestanden aanwezig in je SkyDrive. SkyDrive is dus de moderne versie van de Windows Verkenner. De app is verder qua uiterlijk gelijk gebleven aan het origineel. Er zijn alleen wat verbeteringen gemaakt in de tegelweergave van bestanden, waardoor dat er wat beter uitziet en er meer bestanden op het scherm passen.

Internet Explorer 11


Internet Explorer is in Windows 8.1 opgewaardeerd naar versie 11. Naast een update aan de ‘achterkant’ van Internet Explorer, zijn er enkele handige functies bijgekomen. Een daarvan is bijvoorbeeld de mogelijkheid om tabbladen naast elkaar te zetten op het scherm. Hiervoor moet je de tabbalk openen en met de rechtermuisknop op een tabblad klikken en kiezen voor Openen in nieuw tabblad.

Terug van weggeweest zijn de Favorieten in de Modern UI-versie van Internet Explorer 11. In eerdere versies was de gedachte dat gebruikers hun favoriete sites maar vast moesten maken aan het Startscherm, maar daar komt Microsoft nu op terug. Boven de adresbalk, die overigens standaard verborgen wordt en opgeroepen kan worden door met de rechtermuisknop op de pagina te klikken, worden de favorieten nu weergegeven.



Daarnaast krijgt Internet Explorer nu eindelijk meer synchronisatiemogelijkheden. De geschiedenis, favorieten, open tabbladen en instellingen worden tussen Windows 8.1-pc’s en -apparaten gesynchroniseerd. Dat werd tijd ook, dit is iets wat er al bij Windows 8 in had moeten zitten.

Verder zijn er in Internet Explorer 11 op de desktop nog nieuwe ontwikkeltools aanwezig en ondersteunt de Modern UI-versie van IE nu oneindig veel tabbladen.

Nieuwe apps


Er zitten een aantal nieuwe apps in Windows 8.1. Het is allemaal niet heel speciaal, maar het is wel goed er even bij stil te staan. De eerste app is Alarmen en voegt een wekker, stopwatch en timer aan Windows 8 toe. Het is wat je mag verwachten van zo’n simpele app. Daarna is er ook een Rekenmachine in Windows 8.1. Hiervoor geldt hetzelfde, waarbij modi aanwezig zijn voor wetenschappelijke berekeningen en opties om eenheden te converteren.



Health & Fitness is eveneens iets nieuws en is afkomstig van Bing. Met deze app is het mogelijk om je calorie inname in de gaten te houden, door simpelweg toe te voegen wat je hebt gegeten. Health & Fitness weet dan hoeveel calorieën je binnen hebt gekregen. Hetzelfde is mogelijk met de Exercise Tracker, waarmee je kunt nagaan hoeveel calorieën je weer verbrand hebt met je work-out. Het is wel een leuke toevoeging. Een app die in dezelfde categorie valt als Health & Fitness is Food & Drinks, maar dit zijn op dit moment alleen recepten in het Engels en met Amerikaanse grootheden.



De Berichten-app aanwezig in Windows 8.1 is verwijderd en vervangen door Skype. Een logische beslissing gezien Microsoft al langer bezig is MSN uit te faseren en alles over te zetten naar Skype.

Verder zijn nog aanwezig de e-mailapp, de Xbox Video-app waarin direct video’s gehuurd kunnen worden van Xbox, de Games-app waarin je je Xbox-vrienden en -voortgang kunt raadplegen, een app voor Foto’s en een Nieuws- en Sport-app. In al deze apps zijn in Windows 8.1 geen grote veranderingen gemaakt, waarschijnlijk gaat Microsoft deze apps of nog voor de RTM-versie bijwerken of de verbeteringen als losse updates uitbrengen na de RTM-versie, net als bij de lancering van Windows 8.