7min

Moet ik overstappen vanaf Windows 7?

Er zijn nog steeds enorm veel Windows-gebruikers die werken met Windows 7 en daar erg tevreden over zijn. Veel van hen vragen zich af of ze nou wel of niet moeten overstappen op Windows 8 en Windows 8.1. Op deze pagina ga ik dieper in waarom je wel of niet moet overstappen, als je al bent overgestapt op Windows 8, dan raad ik aan om direct naar pagina 3 te gaan.

Als je mij vraagt of je moet overstappen van Windows 7 op Windows 8, dan zeg ik in eerste instantie waarom niet? Het nieuwe startscherm met de tegeltjes is na een korte gewenningsperiode echt niet zo erg als veel mensen denken. Wel is een muis met scrollwiel of een goede touchpad op je laptop een vereiste. Aan de andere kant moet je voorlopig nog helemaal niets, want de officiële ondersteuning van Windows 7 loopt nog tot 2020. Je hebt dus nog een jaar of zes om een definitieve keuze te maken. Tegen die tijd is Microsoft al een heel stuk verder met Windows 8, misschien wel 8.7 of 8.8 of hebben we zelfs Windows 9 of 10.

Microsoft kwam voorheen eens in de drie jaar met een nieuwe Windows-versie en tussentijds kwamen er alleen zogenaamde Service Packs, wat niet meer is dan het bundelen van een hele hoop beveiligingsupdates. Nu kiest Microsoft ervoor om de cyclus van drie jaar flink te verkorten, tussen Windows 8 en Windows 8.1 zaten slechts 12 maanden, hoeveel tijd er zit tussen Windows 8.1 en de volgende versie is nog niet bekendgemaakt maar het gerucht gaat dat dit ongeveer 18 maanden zal zijn, maar dit kan ook zomaar weer opnieuw 12 maanden zijn. Microsoft reageert dus veel sneller en effectiever op feedback van gebruikers en de telemetrie-data die het verzamelt. Dat is iets wat ik een zeer positieve vooruitgang vind.

Prestaties


Een van de meest voor de hand liggende redenen om over te stappen van Windows 7 naar Windows 8 is omdat het besturingssysteem minder vraagt van je computer, waardoor er meer rekenkracht en geheugen voor andere applicaties overblijft. Het processor- en geheugenverbruik van Windows 8 is dus wederom een stukje lager dan bij Windows 7, Net zoals Windows 7 minder zwaar was dan Vista en Vista minder dan XP.

Voor de schijfruimte hoef je het niet te doen. Microsoft geeft aan dat zowel Windows 7 als Windows 8 minimaal 16GB aan opslagcapaciteit vereisen. Wij hebben een kale Windows 8.1-installatie bekeken en kwamen uit op ongeveer 12GB.

Een andere prestatie die met Windows 8 is verbeterd is het kopiëren van bestanden. De hele techniek achter het kopiëren van bestanden inclusief de weergave hiervan is in Windows 8 verbeterd, waardoor kopiëren over het algemeen sneller is in Windows 8 dan in Windows 7.

Start veel sneller op


Een ander prestatieverschil dat toch een eigen kopje verdient is de opstartsnelheid. Microsoft heeft enorme stappen gezet in de snelheid waarmee het besturingssysteem kan worden opgestart. Je kan er ongeveer vanuit gaan dat Windows 8 tweemaal zo snel opstart als Windows 7. Uiteraard speelt de hardware van de computer hierin ook een grote rol.


Modern UI startscherm


De zogenaamde Modern UI -voorheen ook wel Metro genoemd- zoals Microsoft het startscherm heeft genoemd is wel degelijk een reden om over te stappen. In Windows 8.1 is dit onderdeel opnieuw flink onder handen genomen en langzaamaan begint het ook echt een meerwaarde te bieden ten opzichte van de oude en vertrouwde desktop-omgeving. Het is inderdaad even wennen, maar geef het een paar weken en verg dan pas je oordeel, verandering is niet altijd slecht.

Zeker in de IT zien we veel vernieuwingen die vaak leiden tot innovatie en op de langere termijn verbetering. De Modern UI is duidelijk iets waaraan je even moet wennen. Het grootste voordeel van de Modern UI is dat je in één oogopslag kan zien of je nieuwe berichten of e-mails hebt, maar ook nieuwsheadlines en het weer, aandelenkoersen en vele andere informatie is vanuit de tegels direct af te lezen. Verderop in deze review meer hierover.

Wel zijn er in mijn ogen een paar vereisten voor dit startscherm. Bij een vaste computer is een muis met een scrollwiel echt een aanrader, zonder een scrollwiel wordt het navigeren door de Modern UI echt een drama. Op laptops is een goede multitouchpad een must om goed te kunnen werken.


Windows Store


Binnen de Modern UI is ook een applicatiewinkel beschikbaar, de Windows Store. Deze applicatiewinkel biedt de mogelijkheid om via enkele simpele klikken apps te installeren op je computer. Veel van de apps zijn gratis, er zijn echter ook betaalde apps te vinden. Deze apps krijgen vervolgens een eigen tegel op het startscherm en zijn op die manier op te starten.

De apps kunnen zeer geavanceerd zijn en enorm veel mogelijkheden bieden, maar de meeste applicaties vervullen simpele taken, net zoals op je smartphone of tablet. Zo zijn er allerlei apps om nieuws te lezen, recepten te vinden, weer en verkeersinformatie op te halen, maar ook om je e-mail te controleren, spelletjes te spelen, etc. De kwaliteit van de apps in de Windows Store is op dit moment nog niet op het niveau van bijvoorbeeld de winkels voor Android en iOS, maar Microsoft werkt hier hard aan. Zo is er met de introductie van Windows 8.1 weer een nieuwe partner binnengehaald, Facebook heeft een officiële Windows 8-app gelanceerd.


SkyDrive


De SkyDrive van Microsoft krijgt een steeds grotere rol binnen Windows. Zo worden documenten, afbeeldingen en muziek eenvoudig opgeslagen in de cloud. Hierdoor kan je op elk apparaat wat is aangesloten op je SkyDrive deze bestanden openen of afspelen. Alle apparaten die gebruikmaken van Windows 8 of Windows Phone 8 zijn standaard gekoppeld aan je SkyDrive.

Onbewust is dit veel handiger dan je in eerste instantie zou denken. Waar je met Windows 7 standaard de mogelijkheid krijgt aangeboden om je bestanden op te slaan in de lokale Afbeeldingen-, Documenten- of Muziek-map is dat bij Windows 8.1 standaard in de SkyDrive. Hierdoor kan je als je op je desktop-computer hebt gewerkt aan een Word-document, deze vervolgens ook bekijken en bewerken op je tablet of smartphone. Het is een nieuwe werkwijze waaraan je even zal moeten wennen, maar met de huidige internetverbindingen zowel vast als mobiel is dit geen enkel probleem.

De SkyDrive is een cloud-omgeving die al je apparaten goed laat samenwerken. Voor privé-gebruik is dit echt een zeer eenvoudige en handige manier van werken. Voor zakelijk gebruik kan het dit ook zo zijn, al moet je er wel rekening mee houden dat alle bestanden die in de cloud worden opgeslagen, in een datacenter van Microsoft opgeslagen zijn. Dat is indirect weer doorzoekbaar door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Voor overheden, politieke partijen en bedrijven die werken met extreem gevoelige informatie kunnen dit soort cloud-omgevingen beter worden vermeden. Het gaat hierbij echter maar om een kleine groep gebruikers, voor de meerderheid van de gebruikers is SkyDrive een prima dienst.

Meerdere apparaten, één besturingssysteem


Windows 8 was al te gebruiken op meerdere apparaten, maar met de komst van Windows 8.1 is het aantal apparaten opnieuw toegenomen. Windows 8.1 werkte al op desktops, laptops en tablets van 10 inch of groter. Sinds de komst van Windows 8.1 werkt het besturingssysteem ook met tablets kleiner dan 10 inch. Op al deze apparaten word je nu verplicht in te loggen met je Microsoft-account, waardoor ook je SkyDrive meteen is gekoppeld aan het apparaat en je eenvoudig je bestanden kan delen en benaderen zoals hierboven uitgelegd.

Ook Windows Phone, de Xbox 360 en de Xbox One die begin 2014 in Nederland en België komen maken allemaal gebruik van dezelfde basis, zowel qua techniek als qua ontwerp. Hierdoor kunnen gebruikers zeer gemakkelijk met meerdere apparaten overweg, ook al bezitten ze slechts één van die andere producten.

Windows 8 is veiliger dan Windows 7


In Windows 8 heeft Microsoft ook weer flinke stappen gezet om het besturingssysteem veiliger en minder gevoelig voor malware te maken. Dat blijft een zeer belangrijke, maar lastige opgave als je zo’n monopoliepositie bezet als Microsoft doet. Zolang Windows zo’n dominante positie op de markt houdt zullen criminelen ook hun pijlen blijven richten op Windows. Volgens Microsoft is uit onderzoek gebleken dat Windows 8 op dit moment het meest veilige besturingssysteem is. Volgens Microsoft is de kans 21 keer groter dat een Windows XP-machine wordt geïnfecteerd wordt met malware en bij een Windows 7 machine is de kans 6 keer groter. Waarop Microsoft deze cijfers exact baseert konden we helaas niet achterhalen.

Innovatie is ook verandering


Om te kunnen innoveren is soms ook verandering nodig en verandering is niet altijd slecht. Wat ik daarmee wil zeggen is dat we met Techzine de ervaring hebben dat veel mensen kritiek hebben op Windows 8 zonder dat ze het een eerlijke kans hebben gegeven.

Persoonlijk ben ik van mening dat veel van deze mensen bang zijn voor verandering en niet openstaan voor vernieuwing en innovatie. Ze houden vast aan wat ze kennen en waar ze tevreden over zijn, maar in de wereld van de IT gaan ontwikkelingen zeer hard vooruit. Doordat Microsoft zolang heeft vastgehouden aan bepaalde zaken zijn ze mogelijk ook de koppositie verloren en moeten ze dat gat nu weer zien te dichten. Ik ben dan ook van mening dat je het een paar weken moet uitproberen en dan pas moet oordelen, zeker nu Windows 8.1 uit is. Als het daarna nog niet bevalt heb je alle reden om kritiek te hebben. Mijn ervaring is echter dat mensen na een paar weken al veel minder kritiek hebben, in sommige gevallen zetten ze nog wel hun vraagtekens bij de Modern UI, maar niet meer de behoefte hebben om het uit te schakelen of terug te keren naar Windows 7.

Dit wil overigens niet zeggen dat ik van mening ben dat Windows 8 of Windows 8.1 al perfect is, dat zal verderop in deze review ook blijken. Er zijn nog genoeg zaken die beter kunnen, alleen ik zie geen enkele reden meer om Windows 7 boven Windows 8 te kiezen. Tijd om dieper in te gaan op Windows 8.1 op de volgende pagina’s.