4min

Modern UI-startscherm

Op de vorige pagina heb ik besproken waarom je zou moeten overstappen van Windows 7 op Windows 8.1. Voor de mensen die zich afvragen of ze moeten overstappen van Windows 8 naar Windows 8.1: Ja, per direct! Daar hoef ik geen hele pagina aan te wijden. Windows 8.1 is een hele grote verbetering ten opzichte van het origineel.

Een van de grootste en opvallendste verbeteringen is het startscherm van Windows 8.1 met alle tegeltjes, de zogenaamde Modern UI. Dit is natuurlijk een van de onderdelen die enorm bekritiseerd zijn, maar het is dan ook de belangrijkste innovaties en features van Windows 8. In Windows 8.1 heeft Microsoft ook de nodige wijzigingen doorgevoerd aan dit scherm, om de gebruiker een nog betere ervaring te geven.


Zo heeft Microsoft om te beginnen het aantal tegels dat boven elkaar kan staan verhoogd. Wel is het uiteraard afhankelijk van je schermresolutie en de grootte van de tegels, hoeveel er komen te staan. Ook is er een nieuw tegelformaat toegevoegd aan Windows 8.1, er is nu ook een hele grote tegel. Voorheen had je een klein vierkantje, een groter vierkantje (vier kleine vierkantjes samen), een rechthoek (twee grotere vierkantjes naast elkaar) en nu heb je een groot vierkant (twee rechthoeken boven elkaar, plus een beetje). Bovenstaand een voorbeeld van een Windows 8.1-startscherm met de verschillende formaten.

Het startscherm staat vol met tegels met apps, welke door de gebruiker zijn in te delen, aan te passen en ook te verwijderen. Als er tegels zijn van apps die je eigenlijk nooit of zeer weinig gebruikt kan je deze gewoon van je startscherm afgooien. Als je deze dan toch een keer wilt opstarten, kan je dat doen door vanuit het startscherm de naam van de app in te typen of door de lijst met alle applicaties te openen. In Windows 8 ging dat vrij omslachtig via de rechtermuisknop. In Windows 8.1 is dit verbeterd, zodra je de muis beweegt verschijnt er linksonder in het scherm een pijltje dat naar beneden wijst, als de gebruiker hierop klikt wordt de lijst met alle apps geladen. In dat scherm is vervolgens op dezelfde positie een pijl die omhoog wijst te vinden, als de gebruiker daarop klikt komt die terug op het startscherm. Op tablets zijn deze twee pijlen overigens maar zelden te vinden, hier dient de gebruiker naar beneden of boven te vegen.


Een andere verbetering van het startscherm is dat je nu met de rechtermuisknop meerdere tegels kan selecteren en verslepen. Ook is de achtergrond van het startscherm eenvoudiger aan te passen door de rechts de charmsbar te openen, op Instellingen te drukken en dan op Aanpassen.


Ook heeft Microsoft het mogelijk gemaakt om de harmonie tussen het nieuwe startscherm en de desktop-omgeving flink te verbeteren, het enige wat het bedrijf uit Redmond vergeten lijkt, is om dit standaard in te schakelen. Het is namelijk mogelijk om de achtergrond van het bureaublad identiek te maken aan die van het startscherm. Hierdoor is de overgang tussen deze twee omgevingen vele malen soepeler. Maar dit is standaard niet ingeschakeld, de gebruiker moet hiervoor de Desktop openen, met de rechtermuisknop klikken op de taakbalk en kiezen voor eigenschappen. In het dialoogvenster dat vervolgens wordt geladen moet worden gekozen voor het tabblad Navigatie en vervolgens moet de vijfde optie worden geklikt. Ik ben van mening dat Microsoft hier een hele grote steek heeft laten vallen, deze optie had standaard ingeschakeld moeten zijn om de barrière tussen de twee onderdelen te verkleinen.


Ook is het zo dat als deze optie is ingeschakeld en via het startscherm de achtergrond van de Modern UI wordt aangepast, de optie weer wordt uitgeschakeld. Wat mij betreft had Microsoft er beter voor kunnen kiezen om de ingeslagen weg door te zetten en de instelmogelijkheid van het bureaublad uit Windows 8.1 te slopen en deze gelijk te trekken met de achtergrond van de Modern UI. Dat was de totale harmonie van het besturingssysteem flink ten goede gekomen. Microsoft lijkt zich nu een beetje geforceerd tussen de voor- en tegenstanders van de Modern UI te willen manoeuvreren, dat is onverstandig. Microsoft heeft gekozen voor Windows 8 in deze opzet, er is geen weg meer terug en dan moet je ook doorzetten met je eigen visie.

Een ander minpunt aan de Modern UI, wat we ook al benoemd hebben in de review van Windows 8, is dat het afsluiten en opnieuw opstarten van de computer nog steeds verborgen zit. Ik had toch gehoopt dat Microsoft deze optie wat duidelijker aanwezig zou maken, bijvoorbeeld door het Modern UI-scherm naar beneden te slepen. Dit is immers de methode die ook wordt gebruikt om apps af te sluiten binnen Windows 8.