2min

SkyDrive Cloud

Een andere grote vooruitgang in Windows 8.1 is de goede integratie met de SkyDrive-cloud. Met het oog op de privacy van de gebruiker en het feit dat we steeds vaker zien dat inlichtingendiensten zoals de Amerikaanse NSA ons bespioneert, ben ik van mening dat de SkyDrive alleen geschikt is voor privégebruik en gebruik door kleine bedrijven die weinig te verbergen hebben.


Overheden, politieke organisaties, grote bedrijven met veel gevoelige informatie, die doen er goed aan om de hele SkyDrive-dienst dicht te timmeren. Alle data die je in je SkyDrive zet wordt namelijk opgeslagen in de cloud van Microsoft. De cloud van Microsoft bevindt zich in meerdere datacenters over de hele wereld en aangezien Microsoft een Amerikaans bedrijf is, is de kans zeer groot dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten hier gewoon in mee kunnen kijken. Microsoft valt hierin weinig kwalijk te nemen. Ja, zij verstrekken de toegang aan de inlichtingendiensten, maar dat gebeurt ongetwijfeld niet zonder hevige dwang. Dit geldt overigens niet alleen voor Microsoft, maar ook voor de cloudomgevingen van bijvoorbeeld Apple en Google. Het wordt steeds duidelijker dat de inlichtingendiensten veel meer bespioneren dan veel mensen denken.


Voor alle normale burgers zijn de clouddiensten van de internetgiganten dus gewoon prima te gebruiken. Ook voor veel bedrijven kan de SkyDrive van toegevoegde waarde zijn. Waar de gebruikers in Windows 8 nog handmatig documenten, afbeeldingen en muziek moesten uploaden naar de SkyDrive, is dat in Windows 8.1 niet meer het geval. Als je nu Word-document, Spreadsheet of afbeelding wilt opslaan wordt niet standaard gevraagd of je deze in de lokale Documenten-map wilt opslaan, maar of je in de Documenten-map van de SkyDrive op wilt slaan.

Dit is een grote vooruitgang want op deze manier gaan gebruikers sneller hun documenten in de SkyDrive zetten, waardoor ze deze vervolgens ook weer op hun smartphone of tablet kunnen inzien of zelfs bewerken. De gemiddelde Windows 8.1-gebruiker heeft op die manier straks al zijn documenten gemakkelijk bij de hand. Microsoft levert standaard 7GB aan SkyDrive-ruimte, wat voor de meeste gebruikers voldoende zal zijn.

Ook als je een document wilt openen kan je zeer gemakkelijk in de mappenstructuur de SkyDrive aanklikken en je document openen. Microsoft maakt SkyDrive eindelijk een goed onderdeel van Windows 8.