Abonneer je gratis op Techzine!

Achtergrondzaken

Op de achtergrond heeft Google ook weer flink gesleuteld aan Android. Voornamelijk door het besturingssysteem sneller en minder log te maken. Dit is iets wat Android wel kan gebruiken in vergelijking tot andere mobiele besturingssystemen.

Geheugengebruik


Hoewel we zien dat veel toestellen steeds meer werkgeheugen krijgen -zo beschikken de meeste Android-smartphones tegenwoordig al standaard over 2GB of zelfs 3GB in het geval van de Galaxy Note 3- zijn er ook nog goedkope toestellen die over slechts 512MB beschikken. Voor die toestellen zal Android 4.4 een grote winst opleveren, want het mobiele besturingssysteem kan daar nu beter mee om gaan. Het geheugengebruik van Android is flink teruggedrongen en daarnaast is er een speciale mode voor dit soort toestellen waarin het geheugengebruik nog strenger wordt gereguleerd.

Browserengine


Een andere grote verbetering in Android 4.4 is het schrappen van de WebKit-browserengine, welke nu is vervangen door Chromium. Hierdoor zitten de laatste technieken die in de Chrome-browser zitten, voortaan ook in Android verwerkt. Naast de veel betere ondersteuning voor nieuwe technologieën zoals HTML5 en CSS3 is Chromium ook veel sneller. Apps die veel gebruikmaken van een zogenaamd WebView-element zullen dit ongetwijfeld gaan merken.


Mobiel betalen


In de Instellingen-app is ook voorbereiding te vinden voor mobiel betalen, daar is het kopje Tikken en betalen te vinden. Via deze instelling kan een betaal-app zoals Google Wallet worden gekoppeld. Als je een app hebt gekoppeld, kan je vervolgens mobiele betalingen uitvoeren met je telefoon door deze tegen een reader in een winkel te leggen.

Het mobiel betalen met de smartphone staat echter nog in de kinderschoenen. In Nederland kan je waarschijnlijk nog nergens betalen via deze optie, maar in Amerika zijn de eerste winkels inmiddels te vinden die het wel ondersteunen. Welke apps er precies ondersteuning gaan inbouwen voor deze Android-optie is nog onduidelijk, maar er zijn natuurlijk de voor de hand liggende kandidaten. Of en wanneer mobiel betalen zijn weg vind naar de detailhandel in België en Nederland zal waarschijnlijk afhankelijk zijn van grote retailers als Ahold.

Print-ondersteuning


Een andere optie die kan worden gevonden in Android 4.4 is Afdrukken. Als je een printer in je netwerk hebt hangen van een van de bekendere merken, dan zal je Android-telefoon deze waarschijnlijk wel zien.

Of die de printer ook ondersteund wordt, is een ander verhaal. Wij hadden dat geluk helaas niet met onze Officejet van HP. Wel vind je in verschillende Android-apps al de mogelijkheid om documenten af te drukken, wat een goede zaak is.