Abonneer je gratis op Techzine!

De eenvoudige gameplay

Zoals ik al bij de moeilijkheidsgraden aanhaalde zit er nogal wat verschil tussen de Sandbox-mode en de Full-mode. Dat maakt dat het spel simpel genoeg voor de jongere gamer kan zijn, maar ook zeer uitdagend kan worden voor de oudere en meer ervaren gamer. Op deze pagina bespreek ik de eenvoudige gameplay, op de volgende pagina de wat meer uitgebreide opties.

De infrastructuur


Het bouwen van wegen en wachtrijen is met de stylus kinderlijk eenvoudig. Je selecteert in het menu wat je aan wilt leggen en vervolgens sleep je met je stylus op de plek waar je het pad wilt hebben. Hetzelfde geldt voor het aanleggen van waterbanen, racebanen en achtbanen. Jammer is dat je geen paden onder achtbanen of over de wildwaterbaan kan bouwen. Dit beperkt je toch behoorlijk in het bouwen van je infrastructuur.

Attracties plaatsen en onderhouden


Attracties plaatsen is net als het aanleggen van infra zo gepiept. Je selecteert in het menu de attracties waarna je in het onderste scherm de beschikbare attracties te zien krijgt. Vervolgens kies je welke attractie je wilt bouwen. Wat een gemis is dat je de attractie altijd in dezelfde richting moet bouwen en dus niet kunt draaien. Bij sommige attracties kun je de uit- en ingang wel anders plaatsen, maar ook hier wordt je weer beperkt in het bouwen van je park. Na het plaatsen moet je trouwens nog een wachtrij bouwen en dan kunnen de bezoekers erin.

Hier vertonen Coen en Robin
hun kunsten
Aan deze attractie is te zien
dat het spel uit 1994 komt

Het is echter ook de bedoeling dat je je attractie draaiende houdt. Je kunt ervoor kiezen om de attractie sneller te laten draaien, maar dan moet je ook meer onderhoud plegen. Hetzelfde geldt als je attracties voller propt dan normaal. Daar komt bij dat sommige attracties zeer storingsgevoelig zijn en dus vaker onderhoud nodig hebben. Als een attractie daar aan toe is dan begint het te roken en hoor je de bezoekers de longen uit het lijf hoesten. Het is dan zaak om snel actie te ondernemen, anders ontploft het hele zaakje.

Eetgelegenheden en winkeltjes plaatsen


Spanning is leuk, maar je krijgt er ook honger en dorst van. Daarom kun je je park voorzien van een heel scala aan eethuisjes en andere winkeltjes. Niet alleen stel je daarmee je bezoekers tevreden, maar het genereert ook extra inkomsten. Het plaatsen hiervan gaat op dezelfde manier als de attracties.

Voor deze winkeltjes is geen onderhoud nodig, maar er zijn wel andere zaken die je in kunt stellen. Zo kun je bepalen wat de verkoopprijs van het artikel is, maar ook de smaak van de artikelen aanpassen. Zo kun je meer zout op je patat gooien en je cola zoeter maken. Met een beetje tactiek kun je de winkeltjes dus van elkaar laten profiteren. Bij winkeltjes waar bezoekers iets kunnen winnen kan je de winkans aanpassen en bepalen hoe duur de cadeautjes zijn.

Hier kun je je bezoekers
afschepen met nutteloze souvenirs
Daarom win je dus nooit
wat bij Holland Casino

Het park opleuken


Als laatste kun je je park ook nog opleuken met allerhande accessoires. Boompjes, hekjes, vijvertjes, enzovoorts. Handig om je park wat meer uitstraling te geven en loze ruimte op te vullen. Anderzijds zijn er ook nuttige decoraties zoals bewegwijzering een routepijlen. De bewegwijzering zorgt ervoor dat bezoekers de attracties kunnen vinden, de pijlen dwingen ze een bepaalde route te lopen. Zo kun je bezoekers op een ordelijke manier door je park leiden.

Medewerkers aannemen


Een park in je eentje draaiende houden is niet te doen en daarom kun je personeel aannemen. Er zijn verschillende functies waarvan de schoonmaker en mechaniciën de belangrijkste zijn. De schoonmaker zorgt ervoor dat je paden verschoond blijven van troep, aangezien er geen prullenbakken geplaatst kunnen worden. Je kunt ze een bepaalde sectie toewijzen, zodat ze nooit op een kluitje staan te vegen. De mechaniciën is ook onmisbaar, omdat hij op komt draven als je attractie stuk is. Vaak zitten ze echter in het gras met hun lunchbox, dus je zult ze regelmatig zelf op moeten pakken en richting een kapotte attractie moeten loodsen. Grappige feature is dat je je werknemers tijdens hun werk kunt opjagen door ze met je DS stylus op hun kop te tikken.

Andere werknemers zijn de beveiligingsmedewerker die spionnen en kwajongens het park uitsodemietert en entertainers in gekke pakken die de bezoekers vermaken als ze bijvoorbeeld in een wachtrij staan. Overigens kunnen je werknemers ook geïrriteerd raken als je ze niet genoeg betaalt, dan kun je ze er wat bijgeven.

Zo sta je nog in de bakjes te kijken bij het CWI…
…en zo heb je de absolute topbaan te pakken.

Eenvoudige financiële zaken


Omdat je bij elk land een bepaalde parkwaarde en kasbalans moet realiseren is het ook in de eenvoudige modus zaak om je financiën in de gaten te houden. Zogezegd kun je de prijs van de producten in je winkeltjes omhoog schroeven, maar belangrijkste inkomstenbron is de toegangsprijs. Je kunt er niet voor kiezen om een bedrag per attractie te vragen, zoals bij Rollercoaster Tycoon mogelijk is. Maar zodra je wat zaken hebt neergezet kan je de toegangsprijs lekker opschroeven. Ga je echter teveel vragen dan worden je bezoekers boos en zullen er minder mensen komen. Het is dus zaak om een goede afweging te maken tussen de uitgaven en inkomsten. Vaak zal je eerst een goede uitgave moeten doen, voordat de inkomsten volgen, daarom moet je dus investeren in de juiste zaken.

Als je echt zonder geld komt te zitten en je moet die nieuwe attractie bouwen om je park aantrekkelijk te houden, dan kun je tegen een bepaald rentepercentage geld lenen. Financiën kun je overigens in de gaten houden via een optie in het menu. Daar krijg je met grafiekjes en cijfertjes een goed overzicht van wat je in kas hebt, wat erin komt en wat eruit gaat.