3min

Inleiding

Op 26 oktober bracht 2K Sports, een dochterbedrijf van Take-Two Interactive die bekend is van games zoals BioShock, Prey en de nog uit te brengen game Mafia 2, de game The BIGS uit voor de Wii. Dit is een game die uitermate geschikt is voor de Wii eigenaren die meer willen dan het honkballen met hun Wii Sports Pack. 2K Sports is verder geen onbekende speler op de markt met sportgames en het is dan ook niet vreemd dat ze nu met een honkbal game komen.

Honkbal is een sport die hier absoluut niet populair is, maar in landen zoals de Verenigde Staten en Mexico is het een erg grote sport, maar des ondanks spelen er in Nederland toch nog zo’m 25.000 mensen honkbal. Honkbal wordt gespeeld door twee teams bestaande uit negen spelers, eventueel aangevuld met een aangewezen slagman. Het spel is onstaan uit volksbalspelen die in de 17e en 18e eeuw door Engels kolonisten naar Noor-Amerika gebracht werd. In de Verenigde Staten is het, zoals ik zoals ik net al aangaf, een van de grootste sporten die daar gespeeld word. Het is zo groot dat het nieuwe stadion van de New York Yankees straks 80.000 to 100.000 bezoekers kan herbergen. Het eind van het seizoen sluit men uiteindelijk af door het spelen van de World Series.


Spelregels:
Een wedstrijd bij honkbal bestaat uit negen innings en iedere inning bestaat uit 2 delen. In het eerst deel verdedigd het thuisteam het veld en is de tegenstander aan slag. en in het tweede deel zijn de rollen omgedraaid. Een halve inning word beëindigd wanneer er drie spelers uit zijn.

Een ‘uit’ wordt onder andere gegeven wanneer:

  • Een geslagen bal rechtstreeks (zonder de grond te raken) wordt gevangen door de verdedigende partij.
  • er sprake is van drie slag.
  • Een van de aanvallende spelers wordt uitgetikt terwijl hij niet op een honk staat.
  • Een van de aanvallende spelers uitgebrand wordt; de bal is dan eerder ‘op’ het honk dan de loper. Dit geldt alleen als er sprake is van een gedwongen loop: de loper is gedwongen een honk op te schuiven.

Alleen het team dat aan slag is kan punten verdienen. Dit kan men door de vier honken waaruit het veld bestaat allemaal te paseren zonder uit gegooid te worden. Wanneer je dit in 1 ronde doet noemt met dit een homerun.

De pitcher(werper) gooit de bal over de vierde honk (de thuisplaat). Wanneer deze buiten het ‘slagveld’ geworpen word dan is dit een ‘wijd’. Dit word beoordeeld door de scheidsrechter die achter de slagman staat. Was deze echter wel in dan noemt men het een ‘slag’. Wanneer een speler 4 keer ‘wijd’ voor zijn kiezen krijgt mag de speler naar het eerst honk lopen en zal deze alleen slaan wanneer hij hiervoor een goed kans krijgt. Deze beslissing dient in een fractie van een seconde gemakt te worden. De werper zal om dit te bemoeilijken echter wel wat truckjes uithalen om het de slagman moeilijk te maken. Mocht de slagman een bal raken die buiten het slagveld ligt dan geldt dit meestal als een ‘uit’.