2min

Tags in dit artikel

,

OpenOffice.org Writer

We starten nu het tekstverwerkingspakket van OpenOffice op en de eerste indruk van het pakket is, dat het precies lijkt op Microsoft Office 2003 in klassieke modus. Er zitten in OpenOffice enkel wat andere iconen ingebouwd maar de basis lijkt precies hetzelfde.

Er is natuurlijk uitgezocht of het pakket vrijwel hetzelfde werkt als Microsoft Office, maar ook of er (veel) verschillen tussen zitten. Werken de lastige opties zoals het importeren van spreadsheets in je tekstdocument of het maken van etiketten. Dit zijn toch cruciale onderdelen voor het bedrijfsleven, maar ook voor sommige thuisgebruikers.

Wat een leuk en handig onderdeel is in dit pakket en wat Microsoft standaard niet heeft ingebouwd, is dat je gelijk van je document een PDF kan maken. Je hoeft hiervoor geen andere software of hulpmiddelen te installeren. Vaak wordt er in het bedrijfsleven hiervoor een duur Acrobat Writer pakket aangeschaft om enkel te exporteren naar een PDF bestand.


Zoals je van een goed Officepakket mag verwachten is dat er een "wizard" aanwezig is. Een wizard helpt je om gemakkelijk een standaarddocument op te stellen zoals een brief of een faxbericht, maar natuurlijk ook wat andere standaarddocumenten. Zoals in elk Office pakket zit hier ook een spelling- en grammaticacontrole in. Als je dus typfouten maakt zie je dit op het scherm en met een bijbehorende oplossing.

Wat OpenOffice weer onderscheid van andere pakketten is dat het vele typen en soorten documenten kan openen. Van Microsoft documenten tot en met Word Perfect. Helaas kan je met OpenOffice geen etiketten maken op basis van een adressenlijst gemaakt in een spreadsheat programma.

Wat wel een handige optie is, dat je met dit tekstverwerkingsprogramma ook simpele commando’s kan gebruiken die je normaal gebruikt in een spreadsheetprogramma. Je kan ook snel tekst naar kolommen converteren en andersom. Het importeren van een geluid- of videobestand is ook iets wat ik niet eerder ben tegengekomen in een tekstverwerker.