2min

Overig

Unieke eigenschappen


Wat zou nu de ‘x-factor’ van Kopete zijn? Kopete is ontstaan als multiprotocol chatclient in een tijd, waarin dit soort clients als paddenstoelen uit de grond kwamen. De reden dat Kopete in die concurrentie het goed heeft volgehouden is vanwege de sterke koppeling aan KDE als populair desktopplatform voor Linux. Daarnaast zijn de mogelijkheden om Kopete qua uiterlijk aan te passen naar wens en qua mogelijkheden uit te breiden door middel van plugins aan te wijzen als een kenmerk van flexibiliteit. Ook de mogelijkheden om met meerdere protocollen en meerdere accounts tegelijkertijd online te zijn is een groot voordeel ten faveure voor Kopete, hoewel deze feature niet uniek is.

Een groot voordeel van Kopete is uiteindelijk ook het grote nadeel: de exclusieve koppeling aan KDE. Het voordeel voor Kopete is dat het gebruikt maakt van de KDE-API en dat daarmee ook een webcam en microfoon te gebruiken is bij het chatten en dat ook andere applicaties aan Kopete gekoppeld kunnen worden. Dat is bijvoorbeeld voor Miranda en Pidgin niet mogelijk. Het nadeel laat zich wel raden: je bent afhankelijk van KDE en dus (voorlopig) ook van Linux. Voor mij, die met grote regelmaat Linux gebruikt (Gnome en KDE) en af en toe Windows, is het lastig om telkens weer met een andere chatclient te werken. Dan is het toch wel aantrekkelijker om een chatclient te kiezen, die op alle platforms draaien kan.
Wellicht dat in de toekomst dit nadeel verdwijnt als KDE een serieuze desktopomgeving voor Windows blijkt te zijn. De ontwikkeling daarvoor is inmiddels in volle gang.