2min

Tags in dit artikel

,

Emoties

Voetbal is eigenlijk een raar spelletje. Qua spelregels is het zeker niet de moeilijkste sport op aarde, maar wereldwijd waarschijnlijk de meest beladen en besproken sport. Voetbal maakt vanalles in mensen los. Woede als je favoriete team (onterecht) verliest, blijdschap als de aanvoerder aan het einde van het seizoen de beker met de grote oren mag optillen, verdriet als je op het beslissende moment een penalty mist, verbazing als een topspeler voor tientallen miljoen verkast naar een andere club, ongeloof als je bal speelde maar toch een rode kaart krijgt en rillingen over je rug als er een fantastische goal valt.

Ik ben zelf voetballiefhebber, bezoek met enige regelmaat in het echt een voetbalwedstrijd en ook de televisie staat vaak afgestemd op een wedstrijd. Maar ik denk dat ik aan beiden niet zo veel tijd besteed heb vorig jaar als aan FIFA 09 op de Xbox 360. Soms in de singleplayer, maar veel vaker nog tegen een vriend. In mijn review van FIFA 09 vorig jaar meldde ik in de conclusie al dat Electronic Arts mijn favoriete footie zo realistisch had gemaakt, dat ik de emotie van het echte spelletje een beetje miste.

Daar moet ik in deze inleiding toch even op terug komen, want ik heb wat afgejuicht en geschreeuwd tijdens mijn vele speelsessies. Ik heb een hekel aan hooligans en sla geen bushokjes stuk als mijn favoriete team verliest, maar vreemd genoeg heeft FIFA 09 zoveel in me teweeg gebracht dat ik in een verhitte bui een controller gesloopt hebt. Niet iets om trots op te zijn, maar blijkbaar zat FIFA 09 toch dichter tegen het echte spelletje aan dan ik in eerste instantie dacht. Anderzijds was een groot deel van de frustraties ook te danken aan gekke glitches waar je in FIFA 09 nog wel eens mee te maken krijgt.

Desondanks vond ik, en velen met mij, FIFA 09 de beste footie tot nu toe. Ik keek dan ook reikhalzend uit naar FIFA 10. Zou EA de lat nog hoger kunnen leggen? De aankondigingen van nieuwe features in de aanloop naar de release waren in ieder geval veelbelovend en deze week kon ik de game dan eens volledig aan de tand voelen. Ik heb de game getest op de Xbox 360 en aangezien de PS3 versie hetzelfde is kun je deze review ook voor de PS3-versie lezen. De pc-versie mist heel wat features van de consoleversies, mocht je een console hebben dan raad ik de pc-versie af.