2min

Tags in dit artikel

, ,

Installatie

Installatie


De installatie van XBMC verloopt nagenoeg vlekkeloos. Het installatiebestand van XBMC is voor Windows ongeveer 82mb groot. Hiermee is het één van de grotere mediacenters die beschikbaar is ter losse download. Het mediacenter valt gewoon te downloaden van SourceForge.net, een website die zich richt op opensourcesoftware.


Als we de installatie starten valt ons op dat de installatieprocedure weinig van bijzonders is. We klikken enkele vensters door, lezen dat de software onder GNU-licentie is vrijgegeven, geven aan dat we alles willen installeren, dus inclusief ondersteuning voor scripts & skins, evenals plugins. Hiermee slokt XBMC ongeveer 135mb van de schijfruimte op. We mogen nog aangeven waar er geïnstalleerd dient te worden en waar de gegevens (profiles) opgeslagen moeten worden. Daarna start de installatie, die na een minuut of twee ook weer voltooid is.

Instellingen


Wat direct opvalt als we het programma starten is de interface. Deze is duidelijk en overzichtelijk. Geen poespas en er kan gelijk gekozen worden wat men wil gaan doen. De keuze is beschikbaar tussen muziek, video, afbeeldingen, scripts enzovoorts. Met scripts worden overigens third-party-apps op XBMC bedoeld. Men kan bijvoorbeeld een YouTube-applicatie schrijven op XBMC, die geheel in XBMC-stijl gepresenteerd wordt en dan YouTube-filmpjes afspeelt, bijvoorbeeld met zoekmogelijkheden.

Als we navigeren naar de instellingen zien we dat dit opgedeeld is in diverse onderdelen. Zo kan je kiezen uit (ter voorbeeld) de onderdelen, video, muziek, uiterlijk, afbeeldingen en scripts. Er zijn meer onderdelen beschikbaar. De diverse onderdelen onthullen een aantal tabbladen, hierdoor is het instellingensysteem in XBMC heel overzichtelijk, maar vooral heel uitgebreid. Alles valt te wijzigen, we kunnen ons opstartthema wijzigen, ons gewone thema, de skins, de taal, enzovoorts. Daarnaast kunnen we instellen hoe de video’s gerenderd moeten worden en wat de beste opties zijn.


De opties worden overigens standaard al goed ingesteld, waardoor de meeste optioneel zijn, dat is ook handig, dat bespaart namelijk een hoop insteltijd. De instellingen in dit menu zijn overigens alleen de ‘core’-instellingen, wat wil zeggen dat instellingen die vaker gewijzigd worden meer bij de onderdelen zelf terug te vinden zijn. Zo kan je slideshow-tijd bijvoorbeeld gewoon instellen bij slideshows.

Table of contents