3min

Tags in dit artikel

, ,

Functies

Video


De videofunctie van XBMC doet wat hij moet doen, en meer. Dat lijkt een goede manier om dit samen te vatten. De functie speelt de video af, heeft geen problemen met de benodigde codecs die allemaal meegeladen worden en verder biedt ook dit mediacenter een groot aanbod van ondersteunde formaten.

De videofunctie in XBMC heeft een menu, wat de vorm heeft van een kruis, met enkele draden erin. Dit ziet er in het begin een beetje raar uit, maar dat wendt al snel, waardoor het eigenlijk heel goed werkt. Het grootste rondje in dit ‘kruis’ is uiteraard de PLAY/PAUZE-knop. De overige knoppen variëren, men kan de ondertiteling instellen of bijvoorbeeld in één keer terug naar het startmenu.


De video’s zijn dus goed af te spelen, het is mogelijk om fatsoenlijk het menu door te komen. Waar een vorig mediacenter nog weleens vergat strepen te laten zien werkt het hier goed en vlekkeloos. De snelheid, functies en overzichtelijkheid van dit onderdeel zorgen ervoor dat het lijkt alsof je een speciaal programma gebruikt om de video’s mee af te spelen.

Muziek


Het afspelen van muziek met XBMC gaat ook zeer goed, het lijkt erop dat ook aan dit onderdeel veel tijd is besteed. De ontwikkelaars hebben wel wat van andere programma’s afgekeken, maar dat mag de pret toch niet drukken.

Zo kan je de weergave van je artiesten en albums bijvoorbeeld in coverflow zetten, wat we uiteraard kennen van Apple’s methode in bijvoorbeeld iTunes. Voor wie dit niet leuk vindt, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een lijst als weergave te nemen, of om er een overzichtspagina van te maken met thumbnails. Wat voor toegevoegde waarde thumbnails hebben aan deze weergave is ons overigens nog niet duidelijk, als je sorteert op album is toch elke thumbnail hetzelfde. De thumbnail is namelijk een afbeelding van de cover, of een luidsprekertje.


Verder is het overzicht ook in dit onderdeel weer gewoon goed te noemen. Je kan de muziek ook volledig laten afspelen, dan kan je bijvoorbeeld de lyrics voorbij laten komen, of juist een visualisatie (ook hierin is weer keuze mogelijk) voorbij laten komen. Dit soort visualisatiemogelijkheden kennen we ook weer van Windows Media Player.

Het aantal formaten dat XBMC kent liegt er eveneens niet om. Het is ook mogelijk om plugins te gebruiken om de mogelijkheden uit te breiden, zo is meestal overal wel een plugin voor te vinden. Omdat XBMC volledig open-source is, is het mogelijk voor de community om eigen uitbreidingen te schrijven, maar hier komen we later ook nog op terug.

Afbeeldingen


Het weergeven van afbeeldingen gaat weer vrij simplistisch. Het lijkt erop dat elk mediacenter hier steken op laat vallen. De hoofdfunctionaliteit doen ze allemaal, ze laten slideshows zien en het is mogelijk om een afbeelding gewoon weer te geven. Meer opties lijken echter te ontbreken.


Zo missen wij opties om de foto te draaien, in te zoomen, of juist uit te zoomen. Bij slideshows hadden we graag meer instellingen gezien, bijvoorbeeld overgangseffecten die we zelf in kunnen stellen enzovoorts. Het komt nu allemaal een beetje magertjes over. Maar de hoofdfunctionaliteit is er en die doet zijn werk goed.

Scripts, weer, overig


De overige functies zijn bijvoorbeeld het weer en de scripts en plugins. Het weer is een tabblad op het hoofdvenster die ons het komende en het huidige weer laat zien. Het is een simpel, maar wel heel handig onderdeel van XBMC. Leuk zou zijn als XBMC zoiets ook voor actualiteiten in zou bouwen, bijvoorbeeld het laatste nieuws van Techzine in een apart onderdeel.


Het laatste onderdeel dat van belang is, is het onderdeel scripts. Dit zijn feitelijk applicaties die de community zelf geschreven heeft om in XBMC te draaien. Deze applicaties werken veelal gewoon met de huidige skins van XBMC samen en zorgen ervoor dat de functionaliteit uitgebreid wordt. Een voorbeeld hiervan hebben we al genoemd en dat is de YouTube-applicatie die video’s kan zoeken en afspelen. Men heeft ook plugins, die breidt bestaande functionaliteit uit met extra opties. Bijvoorbeeld een plugin om de ondersteunde bestandsformaten uit te breiden, is veel aanwezig.

Table of contents