2min

Interface

MythTV komt over als een vrij designvol programma, ook als we het voor de eerste keer opstarten. Standaard was hij bij ons zo ingesteld dat er elke keer een ander thema tevoorschijn kwam, zodat we elke keer weer een andere MythTV te zien kregen.

Thema’s


Het is mogelijk om je eigen thema te kiezen in MythTV. Wanneer je dit doet kan je de volledige interface zo’n beetje omgooien, de kleurenschema’s veranderen en het overzicht kan heel anders worden. Er zijn vrij veel thema’s beschikbaar, waarmee er dus voor ieder wat wils is.

Toch blijft ook een groot deel hetzelfde. Zo komt er bijvoorbeeld niet ineens ondersteuning voor libraries. Ook valt het op dat de onderdelen bij MythTV volledig los van elkaar functioneren en de enige koppelingen komen in het menu voor. Soms is het wel eens mogelijk dat je muziek luistert en afbeeldingen bekijkt tegelijkertijd, maar MythTV had hier toch wat moeite mee.


Toegankelijkheid van de interface


Het eerste wat opviel toen wij het programma voor het eerst startte was het feit dat er geen ondersteuning was om met de muis te werken. Deze is gewoon nutteloos in MythTV. Wel was het mogelijk om met een apart configuratieprogramma een afstandsbediening aan MythTV te koppelen, zodat je alles hiermee kon regelen.

Je merkt ook als je met MythTV bezig bent dat alles voorbereid is op werken via een afstandsbediening, het enige dat je feitelijk gebruikt zijn de pijltjestoetsen op het toetsenbord. Verder zijn er nog wat knoppen om je video mee te pauzeren enzovoorts. Het is overigens mogelijk om je knoppen zelf in te stellen, je zit dus niet vast aan deze configuratie.


Dat er geen muisondersteuning is voelt wel gek aan. We hebben onze mediacenters namelijk allemaal getest door middel van het toetsenbord en de muis en hierdoor voelt het wat onnatuurlijk aan. Toch zijn wij van mening dat MythTV hier geen onaardige keuze mee gemaakt heeft, want hierdoor is de ondersteuning van afstandsbedieningen natuurlijk beter. Deze kan je overigens instellen in een apart configuratiescherm waar wel toetsenbord en muis werken.

Table of contents