3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruiksgemak en bouwkwaliteit

Gebruiksgemak


Het belangrijkste aan een toetsenbord is natuurlijk haar gebruiksgemak. Dat gebruiksgemak hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is er het type toetsen dat gebruikt wordt. Dat gaat van fullsize toetsen harde of zachte aanslag over halfsize toetsen met harde of zachte aanslg tot notebookachtige toetsen. De Roccat Arvo gebruikt halfsize toetsen met een zachte aanslag. Of je dat leuk vindt, hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur.


Daarnaast is natuurlijk ook de toetsenbordindeling van belang. Die ligt grotendeels vast in de standaarden, maar het is een feit dat fabrikanten daar al eens van af wijken. Dat is bij de Roccat Arvo niet anders. De toetsindeling van het reviewexemplaar wijkt af van alle afbeeldingen op de site van Roccat en zoals je kunt zien, komt dat omdat Roccat de backspace heeft herschaald naar de grootte van een normale toets. Dat zorgt voor een andere plaatsing van de ‘\ |’-toets en voor een behoorlijke oversizede entertoets. Hoewel het er niet erg handig uit ziet, is die kleine backspacetoets geen ‘major issue’, maar eerder een kwestie van wennen.


De belangrijkste feature van het Roccat-toetsenbord is natuurlijk de mode-knop die switcht tussen het klassieke numpad en de toetsen die traditioneel in het middenste blok van het toetsenbord staan. Of hoe de ‘numlock’ omgedoopt werd naar ‘mode’ en de indeling wat veranderd werd. Want uiteindelijk is het niet meer dan dat, drukken op de modetoets zorgt voor niets anders dan het oplichten en activeren (of uitgaan en deactiveren) van de lichtjes onder de pijltjestoetsen en het activeren dan wel deactiveren van toetsen als delete, insert, home etc.


Hoe handig is dat nou? Wel, bij het gamen stoort het in ieder geval niet. Gamen doe je tenslotte vooral met de WASD-toetsencombinatie en verder heb je bij het gamen meestal heel weinig te zoeken aan de rechterkant van het toetsenbord. Voor tekst- of dataverwerking is dit toetsenbord absoluut niet geschikt. Denk bijvoorbeeld aan het werken in een spreadsheet waarbij je soms snel moet wisselen tussen verschillende cellen waarbij je in elke cel data in cijfervorm moet ingeven. Dat werkt simpelweg niet op dit toetsenbord. Zo’n ‘functieswitch’ is marketingtechnisch gezien misschien wel leuk, maar misschien had Roccat haar inspiratie beter gehaald uit een aantal notebooktoetsenbordindelingen (Scrabble, iemand?). Daar kan het allemaal prima met weinig ruimte.


Maar verder is het idee van Roccat om een compact gamingtoetsenbord uit te brengen helemaal nog zo dom niet. Hoewel het middenblok van een toetsenbord weinig plaats in beslag neemt, zorgt het inkorten van het toetsenbord ervoor dat je houding erop verbetert. Je moet je toetsenbord namelijk niet naar links opschuiven of je muismat naar rechts, maar nu kun je beide apparaten gebruiken met een arm die niet in een vreemde hoek op tafel ligt. Het is een kleine verbetering, maar de uitwerking had beter gemoeten. Een vergelijking met het toetsenbord bij de Logitech Alto Cordless, levert een voordeel van amper vijf centimer op voor Roccat. Al heeft dat toetsenbord natuurlijk wel minder features dan de Arvo.


Het rubber onderaan zorgt voor een erg goede grip en op een normaal oppervlak zul je toetsenbord dan ook niet zo snel per ongeluk wegduwen. Ook de macrotoetsen onder de spatietoets zitten erg op hun plaats en zijn bij WASD-gaming snel en makkelijk te bereiken. De twee macrotoetsen boven de pijltjes komen enkel van pas als je gaat gamen met de pijltjestoetsen.


Al bij al doet het toetsenbord dus waarvoor het dient, maar het kiezen voor een compacte vorm heeft de makers wel gedwongen tot het opofferen van een deel van de functionaliteit van het toetsenbord.


Bouwkwaliteit


Geen twijfels bij dit onderdeel van het product. De Arvo voelt solide aan, is netjes afgewerkt en heeft een voldoende stevige kabel. Een gevlochten USB-kabel met goldplated USB-connector had het helemaal afgewerkt, maar laten we geen spijkers op laag water zoeken.