2min

Tags in dit artikel

,

Software en prestaties

Software


De software heeft vijf belangrijke modi: button, wheel, move, dpi en macro. Onder het ‘button’-kopje kun je de keymap van je muis veranderen. Behalve de dpi-knoppen kan elke toets op de muis een andere toewijzing krijgen. Daarbij kan gekozen worden voor een aantal functies op de computer, maar ook een toetsenbordmacro kan worden toegewezen. Die wordt ingesteld in ‘macro’-modus. Die stelt echter behoorlijk teleur. Elke macro is beperkt tot vijf toetsaanslagen, de tijd tussen de toetsen kan niet worden bijgewerkt en bovendien kan slechts één macro tegelijk gedefinieerd worden.


Onder ‘wheel’ kan de scrollsnelheid worden aangepast en ook de verlichting van de scrollknop kan desgewenst worden uitgeschakeld. Dan is er ook nog ‘move’, waarin de cursorsnelheid en -versnelling kan worden ingesteld naar keuze. Onder het kopje ‘dpi’ kan tenslotte de dpi van de muis worden ingesteld. Zoals gezegd: afzonderlijk voor x- en y-as en in stappen van 90 dpi.


Over het algemeen is de software duidelijk en gebruiksvriendelijk, op dat vlak zit het wel snor. Daartegenover, de muis heeft nu ook weer niet zoveel functies dat het moeilijk is om die te verdelen over de software.


Prestaties


Puur gezien prestaties zit het wel snor met de muis. De muis werkt erg goed, zowel in Windows als in games, is bijzonder responsief en minstens even belangrijk: de muis ligt fantastisch in de hand. Zelfs na vele uren gebruik zul je geen last krijgen van je hand. De klik van de linker- en rechtermuisknop kan mij eveneens bijzonder bekoren: de QPAD 5K heeft een aangename, zachte klik. Of je dat leuk vindt, is opnieuw erg persoonlijk, maar ik kan het wel waarderen. Tenslotte zijn ook de glijprestaties van de muis meer dan goed te noemen. Dat mag wel, als je als bedrijf gespecialiseerd bent in skates. Op vlak van basisfeatures zit het helemaal snor bij deze muis.


En dan gaat het een beetje mis. Ten eerste ontbreekt een gewichtssysteem op de muis, iets wat de doelgroep van deze muis bijzonder sterk inkrimpt. Daarnaast is ook de macrofunctie helaas erg beperkt en ook het aantal knoppen op de muis had iets groter mogen zijn. En hoewel niet iedereen het nodig vindt, was het ook wel leuk geweest als de kleuren van de muis instelbaar waren geweest.