3min

Tags in dit artikel

, ,

Uiterlijk en gebruiksgemak

Uiterlijk


Opvallend door fancy en flashy eigenschappen is de Naos 5000 allerminst. De muis valt op door zijn rustige, maar zeer verzorgde en rustige uitstraling. De gehele muis is bekleed met een matzwarte lak die hem uitzonderlijk goed staat. De muisknoppen zijn, zoals we eigenlijk wel gewend zijn bij de nieuwere muizen, een verlenging van de bovenkant van de muis. Rondom de muis bevinden zich wat knoppen, vergezeld door instelbare leds.


Deze leds kunnen via de software van de muis worden aangepast. Het scrollwiel, de DPI-knoppen, het logo en de DPI-indicators zijn verlicht en kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. Er is hier keuze uit vele kleuren. Persoonlijk vind ik het altijd jammer als een muis door felle leds wordt vergezeld, omdat de kleur altijd afwijkt van wat ik op mijn bureau heb staan, of té aanwezig is. Mionix heeft dit echter prachtig opgelost. Vanuit de software valt elke led in- of uit te schakelen met de gewenste kleur. Ik heb het logo op mijn exemplaar een rode kleur gegeven en verder alleen de DPI-indicator verlicht gelaten. Dit geeft net dat beetje stijl, die bij een doorsnee verlichte muis ontbreekt. Helaas is het niet mogelijk per led een andere kleur in te stellen, of om de leds slechts onder bepaalde condities te laten branden, zoals het bewegen van het scrollwiel.


Knoppen en ergonomie


Het enige punt waarop deze muis het een beetje laat afweten is het beschikbare aantal knoppen, dat zijn er namelijk zeven. Hiervan doen er twee dienst als DPI-switchers. Hoewel deze zo geplaatst zijn dat je ze eigenlijk nooit per ongeluk indrukt, kunnen ze niet echt gebruikt worden als macroknoppen. Eén of twee extra knoppen bij de ringvinger en de pink hadden het geheel helemaal af gemaakt. Overigens kunnen alle knoppen vanuit de software aangepast worden om elkaars functie over te nemen, of zelfs macro’s van toetsencombinaties uit te voeren. De knoppen maken, ook niet onbelangrijk, weinig geluid.

De ergonomie van de muis is erg goed. Naar mijn ervaring beter dan die van vergelijkbare topmodellen als de Logitech G7 en vergelijkbare Razer-modellen. Wel is met name de rechtermuisknop érg gevoelig en het komt dan ook regelmatig voor dat je de muis in handen hebt en per ongeluk deze knop indrukt. Ook wil de pink nog wel eens onder de muis schieten als je deze naar rechts beweegt. Kleine details misschien, maar het algehele gebruiksgemak van deze muis is zó goed, dat je steeds meer op de kleine dingen gaat letten. Laten we het erop houden dat het een kwestie van wennen is, en of men zich hieraan irriteert is natuurlijk persoonlijk.


Gewichten


In een wederom erg mooi afgewerkt aluminium doosje, compleet met gespoten Mionix-logo, klipje en zwarte binnenbekleding (voor een gewichtendoosje!) zitten acht gewichtjes van elk vijf gram. Om de moeite voor het rekenen te besparen, de muis kan dus tot 40 gram zwaarder gemaakt worden en wel aan beide kanten! De muis heeft namelijk zowel links als rechts houders voor de gewichten die zich uitstrekken over een derde van de lengte van de muis. Hierdoor kun je niet alleen het gewicht, maar zelfs het zwaartepunt van de muis beïnvloeden. Geniaal!

Hoewel ik persoonlijk skeptisch ben over het nut van gewichten in een muis, heb ik het hier toch handig bevonden. Ik werk op verschillende plaatsen, gaande van houten bureau en kunststof bureau, tot een metalen mousepad. Dan is het aan kunnen passen van gewichten toch een welkome optie.