4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Uiterlijk en gebruiksgemak

Uiterlijk


De muis ziet er futuristisch uit. Natuurlijk is hij vrij klein -het is immers een mobile muis- maar de afwerking is dik in orde. De bovenkant van de muis is gemaakt van een stuk kunststof waar op de rechtermuisknop de tekst ‘Roccat’ staat gedrukt. In het midden bevindt zich een opmerkelijk breed scrollwheel en aan de zijkanten zijn twee extra knoppen te vinden. Eén daarvan is de EasyShift knop, daarover later meer. Het gedeelte waar de muis vastgepakt moet worden is bedekt met een stroef, mat rubber.



Als de muis aan staat verschijnt er tussen de muisknoppen een blauwe gloed die langzaam in- en uitfade. Stijlvol, in tegenstelling tot de uitbundig verlichte kermisattracties die je soms de rol van muis ziet vervullen. Het blauwe streepje is subtiel en niet te aanwezig op het bureau. Om het geheel af te maken is de muis aan de voor- en achterkant voorzien van mooie bewerkingen in de behuizing. De muis straalt uit dat er aan het design veel aandacht is besteed.


Ergonomie en gebruiksgemak


Nu is het moment aangebroken om de muis aan te gaan sluiten en daadwerkelijk te gebruiken. Een beetje angstig door mijn vooroordelen wat betreft dit soort mini muisjes plug ik de ontvanger in mijn laptop en druk op het pair-knopje van de muis. Ik leg mijn hand op de muis en de eerste glimlach verschijnt op mijn gezicht. De muis past zowaar in mijn hand en weet die ook nog eens te ondersteunen! Natuurlijk, het is niet zo comfortabel als mijn desktop-muis, maar ik ben bijzonder aangenaam verrast. Zou Roccat het dan toch gaan presteren? De muis glijdt soepel over mijn houten bureau wat een voordeel is. De muis heeft schijnbaar geen degelijke muismat nodig, iets wat je niet altijd bij je hebt als je onderweg wilt gamen.

En dan gebeurt het, mijn middelvinger drukt per ongeluk de rechter muisknop in. Enkele minuten later gebeurt dit nog een keer. En het blijft niet bij die twee keer. De rechtermuisknop is zo gevoelig dat het kleinste beetje druk, dus ook het simpel laten rusten van de vinger, genoeg is om de knop in te drukken. Een probleem wat veel muizen kennen, maar bij de Pyra gebeurt het uitzonderlijk vaak. De reden voor dit minpunt blijkt de lengte van de knoppen te zijn. Op de foto’s is op de rechtermuisknop het woord ‘Roccat’ te lezen. De muisknop is al eenvoudig in te drukken op de plaats waar de R begint. Nou moet wel gezegd worden dat je hier natuurlijk aan went en na de muis iets anders vast te hebben gepakt, heb ik al veel minder last van de onbedoelde klikken. Het blijft echter jammer, Roccat had de muisknoppen wellicht wat stugger kunnen maken. Wat het indrukken van knoppen betreft, het scrollwheel is erg stug en laat zich niet zomaar indrukken zonder de muis te bewegen of te scrollen.


Dit euvel even buiten beschouwing gelaten is de ergonomie van de muis bijzonder goed. Waar ik geregeld spontane kramp in mijn handen krijg van de gemiddelde laptop muis, is dat bij de Pyra zeer zeker niet het geval. Sterker nog, ik heb de muis in de ochtend ontvangen en na een hele dag werken achter de laptop betrapte ik mezelf erop nog steeds met de Pyra te werken. Mijn gewone desktop-muis is niet van zijn plaats af gekomen. Last van mijn handen had ik niet en ik kan me geen ergernissen herinneren. Niks dan lof dus!

EasyShift


Vaak is het een slecht teken als fabrikanten beginnen te experimenteren met alternatief gebruik van muisknoppen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een knop voor het wisselen van functies van het scrollwheel. Klinkt onhandig? Is het ook. Vandaar dat mijn slechte voorgevoel weer een beetje terug kwam bij het verdiepen in EasyShift, de techniek die deze muis gebruikt om extra muisknoppen beschikbaar te maken.


De EasyShift knop bevindt zich vlak naast de linkermuisknop en kan met de duim eenvoudig worden ingedrukt. Deze knop schakelt de overige knoppen om naar een tweede modus. Denk bijvoorbeeld aan de Ctrl (of Cmd voor Macs) knoppen op het toetsenbord. Zo betekend EasyShift + linkermuisknop hetzelfde als de knop vorige op een reguliere muis. Deze combinatie met de rechtermuisknop doet hetzelfde als volgende en door de EasyShift knop in te drukken en gelijktijdig te scrollen, kan het volume worden aangepast. Natuurlijk kunnen deze functies worden veranderd. Ik moet zeggen, het werkt verrassend goed! Het is de ideale oplossing om toch veel functies te bieden en tegelijkertijd het kleine knaagdier niet volledig vol te proppen met knoppen. Ook heb ik niks gemerkt van het effect dat ik vreesde toen ik mijn gewone muis weer pakte. Je went niet zodanig aan EasyShift dat je met je gewone muis ook allerhande toetscombinaties wilt gaan proberen.