3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Performance, software en bouwkwaliteit

Performance


En zo belanden we weer bij de oude vraag wat betreft muizen. Hoe meet je performance? Een muis is goed als hij precies is en direct reageert op de beweging die je maakt. In het geval van een draadloze verbinding is zeker dat laatste nogal eens een heikel punt. Roccat adverteert met een polling rate van 1000 Hz (1ms) en hoewel ik niet kan nagaan of dit correct is heb ik geen enkele lag gemerkt. Het pairen van de muis aan de ontvanger levert soms wat problemen op. Echter hoeft dit slechts eenmaal te gebeuren, dus een groot probleem vormt het niet. Eenmaal gepaired, zal de muis direct de verbinding opzetten als deze wordt ingeschakeld. De draadloze verbinding maakt gebruik van een eigen techniek. Onbekend is welke, maar de muis houdt het bij actief gebruik zo’n 3 uur vol en kan tijdens gebruik aangesloten worden met de bijgeleverde USB-kabel om op te laden. Die kabel dient dan overigens alleen voor stroom, de verbinding blijft draadloos. Om de accuduur verder te optimaliseren schakelt de muis zichzelf na enkele minuten uit en moet er even geklikt worden om weer verder te gaan.


Een groot probleem met deze muis is de al eerder besproken rechter muisknop die maar al te graag klikt, ook als dit niet de bedoeling is. Het punt wat nog overblijft is de precisie van de muis. Hier zijn benchmarks voor, maar juist de muis is de device bij uitstek om die benchmarks aan de kant te schuiven. Wat namelijk belangrijk is, is hoe de muis in de praktijk werkt. Hiertoe heb ik bij elke muis review geprobeerd uit de losse hand een rechte lijn te trekken met de muis. Zo ook met de Roccat Pyra. De test heb ik uitgevoerd op een houten bureau met als DPI-instelling 1600. De geduchte tegenstanders zijn onder andere een Mionis Naos 5000 en een Razer Copperhead.


Het is met de Roccat Pyra makkelijk om rechte lijnen te trekken. Al moet wel gezegd worden dat de Pyra makkelijk dezelfde richting aanhoudt, een bochtige lijn tekenen is dus wat lastiger.


Software


Na wat gezoek op de website van Roccat (de slotloader van mijn laptop kan niet overweg met de bijgeleverde mini CD) heb ik de software kunnen installeren. De software komt enigzins druk over maar is goed in orde. Onder de instellingen zijn onder andere de gevoeligheid, de sensor-resolutie, de pointer snelheid en de dubbelkliksnelheid te vinden. In het main controlpanel kan ook niet bijzonder veel interessants worden ingesteld.


Ik werd echter blij verrast door het button assignment scherm wat een gigantische berg opties biedt. Het bestaat uit twee schermen, voor de muis in normale mode, en voor EasyShift mode. De lijst met mogelijkheden aan acties voor een knop is gigantisch. Zo kan natuurlijk elke muisknop worden toegewezen, maar Roccat voorziet ook in mediafuncties als play/pause en next/previous. Het is mogelijk snel applicaties te starten of van DPI te wisselen (mogelijk stappen zijn overigens 400, 800 en 1600). De lijst met macro’s kan eenvoudig worden uitgebreid maar dat blijkt niet nodig. Macros zijn beschikbaar voor allerhande games maar ook voor bijvoorbeeld Photoshop en Windows.


Bouwkwaliteit


Juist een mobiele muis gaat mee in laptoptassen en komt op plaatsen waar het knaagdier van nature niet voorkomt. De laptopmuizen moeten juist daarom extra stevig zijn en tegen een stootje kunnen. Dit lijkt voor de Pyra geen probleem aangezien de behuizing stevig is en niet meegeeft. Ook de USB-ontvanger kan stevig worden opgeborgen in de muis waardoor je deze niet snel kwijt zult raken. Wat me echter zorgen baart zijn de muisknoppen. Deze zijn zoals gezegd groot en zitten vrij los. Hoewel de knoppen naar boven of naar de zijkant niet echt meegeven, vrees ik toch dat deze problemen gaan opleveren als de muis veel op en neer wordt gesleept. Echter moet de bouwkwaliteit zich over langere tijd gaan bewijzen, en veel kan ik er na een paar dagen met de muis nog niet over zeggen.