3min

Het nieuwe uiterlijk

Het eerste wat opvalt is toch de interface. Een gemiddelde make-over in het programma extreme make-over is er niets bij. Wat Microsoft hier heeft gedaan, is eigenlijk best gewaagd en ik denk dat de meeste power-users het niet zal bevallen. Het heeft namelijk de tabbladenbalk naast de adresbalk gezet.

Microsoft geeft hiervoor de reden dat als de tabbladenbalk onder de adresbalk staat, deze te afleidend is. Mozilla geeft er nog wel een paar, namelijk dat het inconsistent is en het heeft dan ook besloten de tabbladen naar boven te verplaatsen, maar dat terzijde. Microsoft zet ze dus aan de rechterkant.

Het Internet Explorer 9-venster

Het verdedigt deze beslissing met gebruiksonderzoek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de gemiddelde huis-tuin-keukengebruiker niet zo veel tabbladen open heeft. Het zijn er gemiddeld vier tegelijk en nooit meer dan acht.

Naast de tabbladbalk is de adresbalk dus ook ingekrimpt. Ook hier is weer wat onderzoek naar gedaan, namelijk naar de tweeduizend populairste domeinnamen en dan de lengte daarvan. Op basis van deze beslissing is de standaardlengte van de adresbalk bepaald, maar je kunt hem natuurlijk nog zelf aanpassen.

Dan is er de OneBox. Dit is simpelweg de nieuwe adresbalk die nu is uitgebreid met het automatisch afmaken van domeinnamen en met de mogelijkheid om direct te zoeken. Daarnaast heeft de OneBox net als het zoekvak uit Internet Explorer 8 nog steeds ondersteuning voor het visueel zoeken van onder meer Bing, Amazon en Wikipedia.

De OneBox die overigens standaard geen zoeksuggesties geeft vanwege de privacy

Alles is dus een beetje versimpeld. Het adres- en zoekvak, de tabbladen maar ook de knoppen. Er zijn er namelijk nog maar acht. De volgende- en vorigeknop die aan de linkerkant zitten en de thuis-, favorieten- en instellingenknop rechts zijn daarvan de belangrijkste. Alle menu’s en de meeste mogelijkheden zitten daaronder verstopt. Zelf ben ik niet zo’n fan van alles onder één knop stoppen, maar in dit geval zijn het duidelijke pictogrammen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld die in de nieuwe Windows Live Messenger.

Dit alles is consistent met Windows 7. In dit besturingssysteem heeft Microsoft namelijk ook huisgehouden en het zo gebouwd als in bijvoorbeeld Windows Verkenner dat alleen de echt nodige opties worden weergegeven. Daarnaast vindt Microsoft dat het niet om de applicatie zelf draait, maar om de inhoud. Daarom is bijvoorbeeld de werkbalk van de Windows Verkenner van donkerblauw naar lichtblauw veranderd en is Internet Explorer 9 nu ook een stuk transparanter. Google is overigens met eenzelfde queeste bezig.

Overigens over menu’s gesproken: nu haalt Microsoft eindelijk in jaren weer eens de interface overhoop, vergeet gewoon het Internetopties-venster. Dit rampenvenster past compleet niet in de rest van het programma en het is jammer dat Microsoft het is vergeten. Hopelijk wordt er iets aan gedaan in de volgende bèta, maar ik betwijfel het.

Het aloude Internetopties-venster

Iets wat niet overgeslagen is, zijn de meldingen. Als in Internet Explorer 8 een wachtwoord opgeslagen kon worden werd altijd zo’n oud, opdringerig pop-upvenster weergeven. In versie 9 worden alle informatiebalken aan de onderkant weergegeven. Niet opdringerig, wel opvallend. Een erg mooie verbetering. Deze balk vervangt overigens ook de oude, gele balk die altijd aan de bovenkant verscheen als bijvoorbeeld een website een ActiveX-element vereiste.

Let op de nieuwe, gele informatiebalk aan de onderkant