3min

Tags in dit artikel

,

Installatie

Om beide Raumfeld producten via onze iPhone te kunnen aansturen, downloaden we de Raumfeld controller-app uit de App Store. We starten deze op en drukken op “installatie”. De Speaker wordt nu gedefinieerd als een “ruimte” en we volgen heel eenvoudig alle aanwijzingen in het Nederlands. Hierna dienen we naar de Wi-Fi instellingen op de iPhone te gaan (IOS -> Instellingen -> Wi-Fi) en uit de lijst van Wi-Fi apparaten de “Raumfeld Setup” te selecteren. Hierna mogen we weer terug naar de Raumfeld-app welke direct de melding geeft dat er een “Raumfeld One M” is gevonden. Hierna is het weer een kwestie van het volgen van de door de applicatie voorgestelde stappen en klaar! We zijn ‘Verbunden’. Echt…
install-1 install-2  install-4
Het eerste dat de One M onderneemt is het automatisch updaten van de firmware. Prima, zo hoort het. Voor de One S vervolgen we de installatie door in de app meer apparaten toe te voegen. Hierna vervolgen we wederom de voorgestelde stappen en binnen een paar minuten is ook de One S operationeel. Wanneer we de setup afsluiten worden we direct door de control app geloodst en vraagt deze naar toegang tot de muziekbestanden op ons iOS-apparaat. We hebben hierna de keuze “muziekdiensten” en “muziekbronnen” toe te voegen. Onder muziekdiensten vallen de commerciële streamingdiensten zoals Tidal, WiMP, Napster, SoundCloud, Spotify, TuneIn en Last.fm scrobbler. Deze worden allen standaard door Raumfeld ondersteund en dit lijkt ons een zeer compleet aanbod.
install-5 bronnen-en-diensten  muziekbronnen-1
Vervolgens kunnen we ook muziekbronnen selecteren. Dit zijn bronnen in de eigen netwerkinfrastructuur. Denk aan een NAS of aan een muziekbibliotheek op een computer. Wij hebben onze muziekbestanden in iTunes en op een NAS opgeslagen. Om deze te selecteren dienen we in de Raumfeld-app naar “Instellingen” en vervolgens naar “Muziekbronnen” te gaan. We selecteren de muziek van onze NAS waarna de NAS wordt gescand. Het bladeren in de map structuur behoort helaas niet tot de mogelijkheden. We hadden ook graag onze iTunes-bibliotheek geselecteerd, maar deze blijkt onvindbaar. Ook de via de app benaderbare online handleiding biedt geen oplossing en lijkt zich met de aandacht voor Windows Media Player meer te richten op het Windows-kamp. Aangezien de Raumfeld ook geen Airplay ondersteunt blijft het nog stil in huis; de app is namelijk nog steeds de NAS aan het scannen. Nog even geduld hebben dus. Als je na het scannen een muziekstream opstart, schakelt de corresponderende speaker automatisch aan. De Raumfeld-app werkt na een korte periode van gewenning prima. We zappen eenvoudig door onze bibliotheek heen en we kunnen hier kiezen uit een lijst van artiesten, albums, genres en componisten. Bovendien kunnen we zoeken in de bibliotheek. Dit is een grote plus voor Raumfeld. Volumeregeling via de Raumfeld-app werkt eenvoudig via de volumebuttons van de mobile device zelf, maar kan ook via de speaker zelf worden bijgeregeld. Het omschakelen van muziekstreams van de ene naar de andere ruimte gaat helaas niet altijd even vlekkeloos. De Raumfeld-speaker schakelt netjes aan, toont het correcte album inclusief de spelende track en de app meldt vervolgens dat het nummer afspeelt; desondanks weigert de Raumfeld zo nu en dan geluid te produceren. We houden het op een gebruikersfout. Het zal een kwestie van wennen zijn. De fabrikant laat ons daags voor de publicatie in een reactie weten dat Raumfeld zich primair focust op commerciële muziekdiensten en in mindere mate op lokaal opgeslagen muziekbibliotheken van de gebruiker zelf. De fabrikant heeft sinds onze producttesten en plaatsing van deze review naar zeggen flink geïnvesteerd in Google Cast. Middels een firmware update (december 2016) zijn alle Raumfeld luidsprekers met deze Google-functionaliteit uitgerust. Na deze update krijgt de gebruiker toegang tot meer dan 100 muziek apps, waaronder Google Play Music. Eigen lokaal opgeslagen muziek kan volgens de fabrikant ook eenvoudig naar de Raumfeld-speakers worden gestreamd met gebruik van het in de streaming wereld zeer bekende Plex. De fabrikant heeft dus niet stilgezeten. Netjes Raumfeld!

Table of contents