2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruik

De Folio 100 van Toshiba draait op het Android besturingssysteem van Google, de Folio maakt op dit moment nog gebruik van Froyo, of deze in de toekomst nog verder wordt bijgewerkt is nog niet bekend. Toshiba stapt hiermee wel slim in op een populair platform en spreekt daarmee een breed publiek aan.

Het grote gebrek of eigenlijk het gemis op deze tablet is dat de Android Market ontbreekt. Deze ontbreekt omdat Google geen toestemming geeft om de Android Market aan te bieden op een tablet met Android Froyo. Google is namelijk van mening dat alle versies voor Android Honeycomb niet geschikt zijn voor gebruik op een tablet. Als er binnenkort tablets op de markt komen met Android Honeycomb zullen deze wel voorzien worden van de Android Market.

Wellicht vraag je je af waarom de Galaxy Tab wel over de Android Market beschikt, dit komt omdat deze officieel als telefoon op de markt is gebracht.

De gebruiker zal het dus moeten doen met de Toshiba Market Place. In deze Market staan naar schatting zo’n 1.200 applicaties. De Market van Android bezit meer dan 90.000 applicaties. Daarnaast heeft de Folio een aparte scherm resolutie waardoor ontwikkelaars meer moeite in de ontwikkeling van een applicatie moeten steken.



Buiten het gemis van de Android Market heeft de Folio vrij vaak last van Forced Closes en crashes. Rebooten verhelpt dit probleem niet en op het internet komen we meer van deze klachten tegen. Daarnaast zijn wij onder het testen ook tegen een volledige crash aangelopen waarbij de Folio nergens meer op reageerde. Tien seconde lang de aan-knop indrukken zorgde gelukkig voor een herstart.



Standaard installeert Toshiba verschillende applicaties zoals de eerder genoemde Toshiba Market Place maar ook Media player en Service station. Buiten deze toevoegingen is het besturingssysteem hetzelfde zoals we deze van Android kennen wat op zichzelf natuurlijk een goed platform is. Alleen onder deze standaard applicaties missen we er wel een heel aantal, zo is er geen Twitter, Facebook, Youtube of GMail app te vinden. Ook in de Toshiba Market Place kwamen we er al snel achter dat het grootste deel van de applicaties uit games bestaat, tot onze verbazing was er geen Twitter of Facebook applicatie te vinden. Toshiba moet eigenlijk proberen om de Folio zo snel mogelijk te upgraden naar Android Honeycomb, zodat ze de Android Market kunnen uitrollen.

Een ander groot minpunt van de Folio is de zeer slechte kijkhoek van het apparaat. Wanneer er onder een andere hoek dan 90 graden wordt gekeken, is er helemaal niets meer te zien op het scherm.