4min

Benchmark

Om deze M.2-SSD echt goed te testen, draaien we natuurlijk benchmarks. Op die manier bepalen we de maximale lees- en schrijfsnelheid in bijvoorbeeld AS SSD, maar daarnaast doen we ook gewoon een praktijktest met PC Mark 8 om te kijken hoe goed het systeem scoort bij normaal pc-gebruik. Hierdoor krijg je toch een beter beeld wat je kan verwachten van een dergelijke SSD. Wat we wel even moeten opmerken is dat Microsoft nog geen goede NVMe-driver meelevert met Windows 10. Als je deze SSD in je systeem prikt haal je echt hele slechte resultaten, Microsoft installeert namelijk een opslagdriver uit 2006, ver voordat NVMe bestond of flashgeheugen zijn intrede maakte. Je moet bij Samsung dan ook even de NVMe-driver downloaden en installeren om goede prestaties te halen. Verder is het te hopen dat Microsoft straks met een fatsoenlijke NVMe-driver op de proppen komt. We beginnen de benchmarks met de access time, de snelheid waarmee de schijf is te benaderen voor lees- en schrijfacties.

Benchmark: AS SSD – Access Time Read

Benchmark: AS SSD – Access Time Write

De sequential lees- en schrijftest laat zien wat ongeveer de maximale snelheid is van deze SSD, zoals je kan zien staat die meteen stijf bovenaan vanwege de overstap op de M.2-formfactor.

Benchmark: AS SSD – Sequential Read

Benchmark: AS SSD – Sequential Write

Ook hebben we ervoor gekozen voortaan het aantal IOPS te gaan vermelden bij het wegschrijven van 4K-bestanden, reden hiervoor is dat de verschillen tussen de SSD’s onderling nogal groot zijn en het laat een eventueel zwak punt van een SSD zien.

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Read

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Write

Tot slot de totale score van deze SSD in AS SSD: