4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruik

Android

Zoals vermeld gingen we in de review van de Acer Liquidmini ook in op het besturingssysteem wat op die telefoon draaide. De skin op deze telefoon heeft veel weg van de Breeze-skin die op de Liquid mt is geplakt, maar verschilt op sommige punten toch ook wezenlijk.

Eén ding dat gelijk op zal vallen is de status-balk van Android, welke niet bovenaan het scherm is geplaatst, maar boven de applicaties, onder het midden van het scherm dus. Erg apart, maar niet direct onwenselijk. Wat wel onwenselijk is, is dat de balk op sommige momenten ineens toch bovenaan het scherm staat, zoals wanneer je de programmalijst opent. Open je vervolgens een programma, dan staat de balk weer helemaal onderaan. Acer is dus allesbehalve consequent geweest met de status-balk en dat is wel een kwalijke zaak.



De status-balk scheelt qua functionaliteit ook wezenlijk van de normale Android-balk, welke naar beneden gesleept wordt. In de Breeze-skin moet je op het desbetreffende icoon drukken om meer informatie te verkrijgen. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de standaardfunctionaliteit.

Ook het vergrendelingsscherm van Breeze is totaal anders dan dat van zowel Android als van de Acer UI waarop de Liquidmini draait. Het vergrendelingsscherm is namelijk onderverdeeld in een vijftal verschillende bladen waar widgets op zijn geplaatst.

Op het standaard-scherm zien we de tijd en datum, het aantal gemiste oproepen en nieuwe berichten en ook nog eens het weer op locatie, mits geconfigureerd. Door naar links te vegen kom je respectievelijk de Google-zoekbalk en een agenda-widget tegen. Op het laatste blad is een widget met ‘mijn locatie’ geplaatst. Deze widget geeft natuurlijk de huidige locatie weer.



Als je naar de andere kant veegt kom je een muziek-widget tegen, alsook een widget van ‘SocialJogger’, een applicatie die we ook al terugzagen op de Liquidmini, waarin Facebook- en Twitter-updates weergegeven worden. Het laatste venster is leeggelaten.

Op zich is dit vergrendelingsscherm dus bijzonder uitgebreid. Er is echter wel een prijs voor te betalen, het hoofdscherm van de ontgrendelde telefoon is volledig leeggelaten. Je kan wel gebruik maken van widgets, maar deze moet je apart opstarten door achtereenvolgens de programmalijst te openen en vervolgens de Widgets-app te openen. Erg omslachtig dus, waarschijnlijk zal je dit nooit doen.

De Breeze-skin is overigens ook uit te schakelen waardoor je alsnog gebruik kan maken van Google’s eigen skin. Veel gebruikers zullen deze mogelijkheid echter niet direct tegenkomen aangezien deze verstopt zit in de menu’s, bij de applicaties om precies te zijn. Acer zou dit beter moeten aangeven, aangezien de gebruiker wel van allerlei informatie wordt voorzien bij de eerste opstart. Deze informatie wordt echter niet gegeven. Het is echter wel fijn dat Acer je in ieder geval in staat stelt om de interface terug te zetten naar Google’s standaard.



SocialJogger

De meeste fabrikanten wagen zich tegenwoordig wel aan de populariteit van sociale netwerken en allemaal bouwen ze een applicatie om Twitter- en Facebook-updates te combineren in één overzicht. De één doet dit echter beter dan de ander.

De interpretatie van Acer heet dus SocialJogger en is niet persé goed, maar wel interessant. Nadat je eenmaal je accounts voor de twee netwerken geconfigureerd hebt kan je door middel van een draaiwiel door de meest recente tweets en updates navigeren. Een leuk systeem, maar niet per se praktisch. De updates worden overigens in vier onderdelen opgedeeld, namelijk ‘Alles’, ‘Foto’, ‘Koppeling’ en ‘Prikbord’, waarbij het laatste tabblad slechts de eigen updates weergeeft.

De applicatie is aardig vormgegeven, maar niet bijzonder praktisch.

Geluid

Zoals gemeld is de telefoon voorzien van een Dolby Mobile-speaker. Deze speaker geeft een bijzonder helder geluid weer. Het is dan ook een waar feestje om je telefoon af te horen gaan of om een muzieknummer of videofragment te kijken.

Scherm

Het scherm van de Liquid mt is zoals gezegd een beetje bol. Niet hol, zoals het scherm van de Nexus S, maar bol. Dit zorgt er voor dat het af en toe niet goed lukt om heel precies op een knopje of linkje te drukken, omdat het scherm net wat eerder ‘begint’ dan dat je verwacht. Na verloop van tijd zal dit wel wennen, maar stel dat je dan weer eens met een telefoon met een plat scherm wil werken, dan is dat weer net zo goed wennen. Handig is het dus niet echt, het zal inderdaad een ontwerpkeuze zijn geweest van Acer. Een bolle achterkant (wat deze telefoon ook heeft) is prima, dat ligt lekker in de hand, een bolle voorkant heeft weinig voordeel op het uiterlijk na.

Verder kent het scherm nog een groot nadeel, het vlekt als de ziekte. Elke vingervlek blijft staan en even schoonvegen op je kleding is er ook al niet bij, de vlek wordt er alleen verder door uitgeveegd waardoor je hele scherm één grote vlek wordt. Dan kan de telefoon nog zo’n juweeltje zijn, met zulke vlekken ziet het er alsnog uit alsof je je telefoon behandelt als een waardeloos stuk technologie.