3min

Prestaties

De prestaties van het Netgear Orbi-systeem zijn eigenlijk een beetje saai, maar dan op een goede manier. We hebben het systeem door exact dezelfde testprocedure gehaald als dat van Linksys enige tijd geleden en we halen overal ruwweg dezelfde score. Overigens geldt voor het Orbi-systeem hetzelfde als voor het Velop-systeem: het is niet mogelijk om de twee banden ‘uit elkaar’ te halen. We hebben hier dus alleen maar 802.11ac 5GHz-scores van. Om te kijken wat de throughput is in nagenoeg ideale omstandigheden, verbinden we drie laptops (alle met een TP-Link Archer T9U AC1900 wifi-adapter) op zo’n drie meter met de router van het Orbi-systeem. We zien dan een score van 335 Mbps (gemeten met de standaardinstellingen van iperf/jperf), waarmee hij iets maar niet noemenswaardig sneller is dan een Velop-module.
Test max. throughput wlan Snelheid
3 meter, 3 laptops, downstream  335 Mbit/s
Kijken we naar de prestaties in de praktijktest, in een huis van drie verdiepingen, dan komt de brute kracht van het Netgear Orbi-systeem om de hoek kijken. We hebben eerst de router alleen getest, waarbij we op de eerste verdieping 310 Mbps noteren. Op de tweede verdieping komen we nog steeds op 60 Mbps. Hiermee kan een enkele Orbi-module zich al prima meten met bijvoorbeeld een Linksys EA9500 in onze testopstelling. Dat is zonder meer knap. We hebben hieronder alleen de signaalsterktes van het beschikbare 5GHz-signaal weergegeven, omdat de andere 5GHz-radio niet beschikbaar is voor clients. De 2,4GHz-radio werd hoegenaamd niet gebruikt in onze testopstelling.
Praktijktest 1 module Snelheid/signaalsterkte
Praktijk, eerste verdieping, downstream 310 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, downstream 60 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz-1 -48 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz-1 -70 dBm
Voegen we een Orbi-satelliet toe, dan zijn we nog steeds onder de indruk. Op de eerste verdieping halen we nog steeds een score ruim boven de 300 Mbps, dat is niet zo verrassend gezien de score die we haalden bij een enkele module. Op de tweede verdieping zakt de score echter helemaal niet in. Ook hier komen we uit op zo’n 310 Mbps.
Praktijktest 2 modules Snelheid/signaalsterkte
Praktijk, eerste verdieping, downstream 320Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, downstream 314 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz- Module 1 -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz- Module 1 -70 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz Module 2 -40 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz Module 2 -62 dBm
In onze testopstelling spreken de resultaten voor zich als we ze vergelijken met die van het Linksys Velop-systeem. Het Orbi-systeem van Netgear is qua pure throughput overduidelijk de winnaar, zoals je ook kunt zien in onderstaande tabel. Het signaal van de Velop-modules is in de regel wel krachtiger, al moeten we hier bij opmerken dat we het op verschillende momenten getest hebben. Het veel krachtiger 5GHz-signaal van Module 2 op de tweede verdieping in het geval van het Velop-systeem, komt door het gebruik van een DFS-kanaal. DFS-kanalen zijn bij het Orbi-systeem voorbehouden voor de backhaul-radio.
Praktijktest 2 modules Netgear Orbi Linksys Velop
Praktijk, eerste verdieping, downstream 320 Mbit/s 280 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, downstream 314 Mbit/s 140 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz- Module 1 -50 dBm -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz- Module 1 -70 dBm -69 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz Module 2 -40 dBm -39 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz Module 2 -62 dBm -52 dBm
Tijdens onze tests hebben we geen problemen gehad met de hand-over van de ene naar de andere module. Volgens wat wij hebben kunnen achterhalen, worden 802.11k en 802.11v ondersteund, maar 802.11r nog niet. Dat laatste zou later worden toegevoegd, waarschijnlijk als onderdeel van de mesh-update. Linksys heeft 802.11r overigens al wel toegepast.