3min

Tags in dit artikel

,

Uiterlijk & Gebruikersgemak

Verpakking

In de rode doos vinden we natuurlijk de NAS en een adapter terug, maar Buffalo heeft ook een mooie, platte netwerkkabel en een CD met software in de doos gestoken.



Uiterlijk

De LinkStation Pro Duo is vrij klein voor een systeem met twee harde schijven. De behuizing is vervaardigd uit plastic en is volledig zwart. Aan de voorkant zitten drie LEDs, één waarmee wordt aangegeven dat de NAS aanstaat, één getiteld ‘Function’, waarmee wordt aangegeven of ‘DirectCopy’-functies beschikbaar zijn. DirectCopy is een functie waarmee het mogelijk is om automatisch data vanaf een USB-schijf te kopiëren naar de NAS. Als laatste vinden we ook nog de ‘Info/Error’-LED terug, welke aangeeft wanneer er een bericht is. Hiermee worden kortom foutmeldingen naar de gebruiker doorgeseind. Meer hierover vind je terug in de handleiding.



Aan de achterkant zien we als eerst een ventilatortje, van ongeveer 40mm. Daarnaast zit een verzonken knopje genaamd ‘Function’, waarmee de fabrieksinstellingen teruggezet kunnen worden. Hieronder vinden we tevens een USB-poort terug, welke gebruikt kan worden om een simpele USB-printer op de NAS aan te sluiten. Let wel, een multifunctionele printer zal niet werken. Daarnaast is het ook mogelijk om een USB-schijf op de LinkStation aan te sluiten, om de opslagruimte uit te breiden.



Onder de USB-poort heeft Buffalo een schakelaartje geplaatst, waarmee de NAS in maar liefst drie modes gezet kan worden. We hebben niet alleen een aan en uit stand, maar ook een automatische mode. In deze mode schakelt het systeem zich uit wanneer alle aangesloten computers zijn uitgeschakeld. Wanneer een aangesloten computer opgestart is, zal de NAS ook automatisch inschakelen. Natuurlijk betekent dit stroombesparing en het is aan te raden om de schijf in de auto-mode te plaatsen. Op de achterkant vinden we als laatste een LAN- en DC-poort en een Kensington-slot.

De NAS kan opengemaakt worden door een inkeping in de linkerzijkant in te drukken en de voorkant er af te trekken. Het moet opgemerkt worden dat de voorkant van de NAS er zeer makkelijk af gaat, ook als je niet gebruik maakt van de inkeping. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen de NAS bij de voorkant vast zullen pakken wanneer deze verplaatst wordt, en dan kan het hele zooitje wel eens héél makkelijk op de grond belanden. Maar goed, eenmaal open krijgen we toegang tot twee harde schijven van elk één Terabyte. Buffalo heeft schijven van Seagate in de NAS gestopt, om precies te zijn gaat het om Barracuda-schijven met typenummer ST31000528AS. Deze schijven kosten in de winkel ongeveer 50 euro per stuk.



De gehele behuizing voelt zeer degelijk aan. Hoewel de buitenkant van plastic is, is het skelet van de NAS opgebouwd uit metaal, waardoor het geheel alsnog zeer stevig aanvoelt.

Gebruikersgemak

Wat betreft de installatie is het allemaal zeer makkelijk. De harde schijf wordt aangesloten op het netwerk en vervolgens dient Buffalo’s programma NAS Navigator2 geïnstalleerd te worden. Vervolgens kan men de NAS in het netwerk terugvinden en aan de slag. Ik moet wel opmerken dat het vrij lang duurt voordat de NAS aanspreekbaar is wanneer deze aan wordt gezet als de stroom er volledig af is geweest. Dit geldt dus niet wanneer je de schijf in de Auto-mode zet.

Een ander nadeel wat een stuk groter is, is dat de LinkStation Pro Duo een zeer luidruchtig apparaat is, wanneer deze actief in gebruik is. Wanneer de schijven in standby draaien valt de geluidsproductie alleszins mee, maar eenmaal actief is het volume zeer storend.

Het instellen van de NAS gebeurt voornamelijk via de webinterface van het systeem. In deze interface kan een groot arsenaal aan functies worden ingeschakeld, zoals bijvoorbeeld DLNA- en FTP-services, maar ook een Bittorrent-client. Buffalo geeft aan dat de Bittorrent cliënt lijkt op het populaire uTorrent.

Andere opvallende aanwezigheden zijn onder anderen WebAccess- een MySQL-server, een web-server en Time Machine-mogelijkheden. De aanwezigheid van deze mogelijkheden maken de LinkStation Pro Duo een vrij complete NAS voor de normale consument.