3min

In gebruik

Libratone heeft zoals we op de vorige pagina hebben gezien, gekozen voor een tamelijk minimalistisch design voor de Q Adapt. Er zijn slechts twee knoppen aangebracht. Dit zijn in gebruik echter wel erg prettige knoppen om te gebruiken. Op veel andere hoofdtelefoons zijn de knoppen op de tast vaak lastig te vinden. Bij de Q Adapt is daar geen sprake van. De powerknop is licht verzonken en de knop voor noise cancelling steekt in zijn geheel licht uit. Pluspunten voor de Libratone Q Adapt op dit punt dus. De rechterschelp is voorzien van een aanraakgevoelig oppervlak, waarmee je het volume kunt regelen, van nummer kunt wisselen, kunt pauzeren en de weergave kunt dempen. Dat laatste doe je door je vlakke hand op de schelp te leggen en werkt uitstekend. Het volume regelen doe je door langs de rand van de schelp te vegen, waarbij je de ronding van de schelp volgt. Als je weleens een wifi-speaker hebt gebruikt van Libratone, dan herken je dit ongetwijfeld, want daar werkt het net zo. Ook dit werkt erg goed en voelt ook snel vertrouwd aan. Om de playback van muziek te regelen moet je met twee vingers op het nachtegaaltje op de rechteroorschelp tikken. Een keer tikken is play/pause, twee keer een nummer vooruit en drie keer een nummer terug. Echt soepel werkt dat niet in onze ervaring. Zelfs na langere tijd met het apparaat aan de slag te zijn, lukt het ons niet om het continu foutloos te doen. Een keer tikken voor play of pause gaat eigenlijk altijd wel goed, meerdere keren gaat nog regelmatig mis. Je wordt er na verloop van tijd wel handiger in. Het maakt bijvoorbeeld nogal wat uit hoe je met je vingers tikt. Met gebogen vingers – dus met de vingertoppen – werkt niet goed. Tik je tegen de schelp aan met de vingers plat, dan gaat het al een stuk beter. Een erg handige feature van de Libratone Q Adapt is Wear Detection. Dit houdt in dat hij het merkt op het moment dat je het apparaat afzet en dan ook de muziek stilzet. Zet je hem vervolgens weer op, dan speelt hij verder waar hij gebleven was.

Het draagcomfort van de Libratone Q Adapt was bij ons ook even wennen. Dit is uiteraard afhankelijk van het hoofd waar de hoofdtelefoon op gezet wordt. Wij moeten hem in vergelijking met andere hoofdtelefoons die we gebruiken behoorlijk ver naar achteren zetten, zo goed als op de kruin. Doen we dat niet dan valt de band naar voren van ons hoofd af zodra we ons hoofd een klein beetje naar voren laten zakken. De hoofdtelefoon als geheel zit verder lekker strak op het hoofd, waarbij er lekker veel speling in de schelpen zit. Hij zit gewoon prettig. Een vlucht van zeven uur hielden wij met gemak uit in ieder geval.

Centraal in de app staat de CityMix noise cancelling functie, die vier standen heeft.

Libratone heeft tot slot ook nog een app beschikbaar. Hiermee kun je de firmware van de Q Adapt updaten, maar ook handmatig de verschillende niveau’s van noise cancelling selecteren, inclusief het dempen van de weergave. Verder kun je er kiezen voor een andere equalizer setting. Standaard staat hij op neutraal, maar je kunt ook kiezen voor extra bas of meer treble. Hier kun ook aangeven of Wear Detection aan moet staan en of de nachtegaal op de schelp altijd verlicht moet zijn of niet. In geval van problemen kun je hier ook nog een factory reset uitvoeren. De meest opvallende feature van de app is echter dat je hiermee je Bluetooth-signaal kunt delen met een andere Q Adapt (of om het even welk ander ander Libratone-product met Bluetooth), zodat je met meerdere mensen naar dezelfde muziek kan luisteren.

Table of contents