2min

Tags in dit artikel

, , ,

Overklokken

Het overklokken met de GeForce GTX590 bleek een apart verhaal te zijn. Zoals altijd gebruiken we MSI’s AfterBurner-software om de videokaart te overklokken. Toen het programma opende ondervonden we dat het voltage op de grafische chip niet verhoogd kon worden aangezien deze al maximaal was ingesteld in AfterBurner. Dit zou dus wel eens een bottleneck kunnen vormen.



We gingen dus maar direct aan de slag met het verhogen van de snelheid van de grafische chip, welke standaard op een snelheid van 608 MHz. werkt. We konden in combinatie met Kombustor zonder problemen de chip laten draaien op 755 MHz, maar merkten op dat Unigine Heaven direct na het starten van de benchmark vastliep. Om deze essentiële test te kunnen laten draaien moest de GTX590 flink terug worden geklokt.

De optimale scores werden behaald met de grafische chip geklokt op 674 MHz. In Unigine Heaven haalden we met deze snelheid een score van 2260 punten. Als we meer of minder dan 674 MHz. klokten werden de resultaten minder, dit leek dus de optimale instelling te zijn voor de grafische chip.



Vervolgens gingen we aan de slag met het geheugen op de GTX590. Door de snelheid van het geheugen nog eens omhoog te schroeven kon een nog hogere score worden behaald. Standaard draait het geheugen op 1707 MHz. We vonden een optimaal resultaat wanneer het geheugen op 1819 MHz. was geklokt.

Gedurende het overklokken werd de videokaart helemaal niet noemenswaardig warm. De temperatuur liep gemiddeld op tot zo’n 66 graden Celsius, wat erg meevalt. Natuurlijk blijft het een heikel punt dat de helft van die warme lucht terug de kast in wordt geblazen.