3min

Tags in dit artikel

, ,

Een mini-ITX met een APU?

De MSI E350IA-E45


In deze review behandelen we het mini-IT moederbord van MSI, dat we van MSI hebben ontvangen en is opgetrokken rondom de E-350 APU. De E350IA-E45 heeft een mini-ITX-formaat en de APU en FCH worden actief gekoeld door middel van een kleine ventilator. Dit moederbord heeft ook USB 3.0 alsmede SATA-300. Dit moederbord wisselt voor ongeveer 110 euro van eigenaar. Voordat we dieper in gaan op dit moederbord eerst nog wat informatie over de APU.



AMD heeft onlangs haar nieuwe platform Brazos gelanceerd. Hierbij staat de nieuwe APU van AMD centraal. Nu gaat het bij Brazos vooral om het lage energieverbruik, de CPU prestaties zijn dan ook niet denderend (relatief gezien dan) te noemen. Later dit jaar, in de zomer, komt AMD ook met haar Llano-platform welke betere prestaties moet gaan leveren.

In veel opzichten komt het concept achter NVIDIA’s ION platform redelijk overeen met dat van Brazos: zorg voor een compact formaat en breng daarbij een redelijke langzame maar zuinige processor, die ook beschikt over een relatief gezien krachtige GPU.

In deze punten overstijgen zowel ION als Brazos het Atom-platform dan ook ruim. De grafische prestaties zijn stukken beter waardoor het mogelijk is om onder andere Full-HD-content af te kunnen spelen.

APU?


De term APU staat voor Accelerated Processing Unit. Nu kent een APU verschillende vormen, maar bij Brazos komt het er eigenlijk op neer dat de CPU en GPU op één stukje sillicum gebakken zijn. Dit hebben we o.a. ook al gezien bij Intel’s Sandy Bridge. AMD heeft bij haar nieuwe series de termen Athlon, Sempron en Phenom overboord gegooid.



Hieronder is een overzicht te zien met de verschillende modellen.
Specificaties APU E-350 E-240 C-50 C-30
Kloksnelheid CPU 1.6 GHz 1.5 GHz 1 GHz 1.2 GHz
Aantal kernen 2 1 2 1
TDP 18W 9W
L2 cache 1 MB 512 KB 1 MB 512 KB
GPU HD6310 HD6250
Aantal stream processors 80 (VLIW-5)
GPU kloksnelheid 500 MHz 280 MHz
UVD 3


De E-serie processoren staan daarbij bekend onder de codenaam ‘Zacate’ en de C-serie onder ‘Ontario’. Dit gecombineerd met de Fusion Controller Hub (FCH) zorgt voor het platform Brazos. De CPU en GPU kennen een procede van 40 nm en dit pakketje heeft een die-size van 75 mm2.



Je kan een E-350-APU niet zomaar kopen en op een moederbord installeren. Deze zitten namelijk net als de Intel Atoms vastgesoldeerd op de moederborden en worden zo dus ook verkocht. De E-350 wordt dan in combinatie met de Hudson M1 Fusion Controller Hub (FCH) geleverd.
Fabrikanten zoals MSI en ASRock zijn dan wel weer vrij welke onderdelen ze precies gebruiken van deze controller. De meeste moederborden met E-350 APU worden uitgerust met twee DIMM-sloten voor DDR3. Een opvallend punt is daarbij dat dit platform geen dual-channel ondersteunt.



De E-350, die ook op de vandaag geteste moederborden zit, is dus de snelste van het stel. Deze heeft twee rekenkernen die een kloksnelheid van 1,6 Ghz hebben. De CPU heeft 1 MB L2 cache tot zijn beschikking en samen op hetzelfde plaatje silicium zit ook een "DirectX 11 capable Radeon graphics core", in dit geval de HD6310. Deze nieuwe GPU lijkt in veel opzichten op de HD5450 en is qua prestaties dan ook grotendeels gelijk, aangezien beide 80 VLIW-5 stream processoren hebben.

Geen snelheidsmonster, dat is een ding dat vast staat, maar het is redelijke vooruitgang ten opzichte van de oude geïntegreerde oplossingen (HD42xx) die over 40 VLIW-5 stream processoren beschikten. Deze HD6310 ondersteunt UVD 3 zodat de meeste HD-content zonder problemen is af te spelen.

Dit alles bij elkaar heeft slechts een TDP van 18 W. Indrukwekkend te noemen voor iets wat tevens in staat is Full HD-films af te spelen. Dit maakt het platform een goede kandidaat voor doeleinden in een HTPC. Het is al met al een zeer compleet platform. Het enige wat je dan nog moet toevoegen is wat werkgeheugen, een opslagapparaat en een voeding om de boel werkend te krijgen.