2min

In gebruik: hardware

Als we het hebben over hoe de Microsoft Surface Laptop het doet in de praktijk, maken we onderscheid tussen drie aspecten: hardware, software en prestaties. Uiteraard lopen deze zaken deels in elkaar over, maar we houden dit onderscheid toch even aan voor de duidelijkheid. Over de hardware hebben we behoudens het al eerder aangegeven beperkte aantal aansluitingen niets te klagen. Net als bij de Surface Book, is het toetsenbord (met verlichting) van een exceptionele kwaliteit. De aanslag van de toetsen is lekker stevig en ze zijn erg stabiel. Wederom merken we op dat er aan de rechterkant geen Control-toets is aangebracht. Dat vinden we een minpuntje. Het touchpad is eveneens heel erg fijn om mee te werken. Het is lekker groot en reageert uitstekend.

Beeldscherm

Dan het scherm. Net als op de Surface Book, is ook dit weer een zogeheten PixelSense-display met een aanraaklaag. Hij is ook geschikt voor peninvoer, al wordt de pen er bij de Surface Laptop niet bijgeleverd. Volgens een medewerker van Microsoft is dit in de basis hetzelfde soort paneel als in de Surface Book. Dat kunnen we na het gebruikt te hebben ook zeker beamen. Het is van een uitstekende kwaliteit. Volgens Microsoft wordt ieder paneel afzonderlijk in de fabriek gekalibreerd, om het een perfecte sRGB-weergave te geven.

Ook op een zonnige dag is het buiten afleesbaar, al heb je dan wel last van de weerspiegeling van het scherm. Dat is een gevolg van de keuze voor een touchscreen, die zijn in de regel altijd glossy. De schermverhouding is zoals we van de Surface-producten gewend zijn 3:2. Het 13,5-inch grote paneel in de Laptop heeft een resolutie van 2256×1504 pixels. Dat is minder dan wat we op hetzelfde formaat zagen in de Surface Laptop (3000×2000 pixels), dus helemaal hetzelfde paneel is het niet.

Security en audio

Boven het scherm is wederom een Windows Hello-camera aangebracht, waarmee het inloggen persoonlijker en dus veiliger moet zijn. Verder is in de Laptop een TPM 2.0-chip aangebracht. Dit is een separate chip die extra beveiliging biedt. Je kunt daar bijvoorbeeld de pincode van je machine opslaan. Vergeleken met een wachtwoord, is dat een stuk veiliger, omdat het lokaal blijft. Je kunt een TPM verder ook nog gebruiken voor bijvoorbeeld het encrypten van schijfstations. De belangrijkste taak van een dergelijke module is het platform als geheel valideren tijdens het opstarten. Tot slot willen we het ook nog even hebben over de audio van de Surface Laptop. De speakers zitten namelijk in/onder het toetsenbord verwerkt. De eerste keer dat je dit hoort, klinkt dat best bijzonder. Wij zijn er in ieder geval erg van gecharmeerd. Het geluid komt in ieder geval recht op je af, iets wat je niet vaak kunt zeggen bij laptops. Kwalitatief is audio uit een laptop eigenlijk altijd een compromis natuurlijk. Daar is de Laptop geen uitzondering op, maar we zouden het wel verkiezen boven het geluid dat uit ’traditionele’ speakers komt.