2min

Tags in dit artikel

, , ,

Ruime plaatsingsmogelijkheden

De TP-Link Auranet EAP225, EAP245 en EAP330 zijn bedacht op zakelijke omgevingen. Dat houdt onder andere in dat je ze aan het plafond kunt hangen. Montagemateriaal is eveneens meegeleverd, voor meerdere soorten plafonds. Heb je een systeemplafond, dan gebruik je het hulpmiddel waarmee je het access point aan een van de rails te hangen waar de platen op liggen. Heb je een massief plafond, dan schroef je de plaat gewoon tegen het plafond aan. Het is uiteraard ook mogelijk om de access points aan de muur te hangen, al wordt dit in de regel niet aangeraden. De spreiding van het signaal is dan in theorie in ieder geval minder. We raden je sowieso aan om access points niet zomaar her en der tegen het plafond te smijten. Wat tijd en eventueel geld investeren in het goed uitrollen van de apparatuur kan het nodige gescheld en getier op de wifi in het bedrijf voorkomen. Als je je er een beetje in wilt verdiepen, kun je met tools zoals die van Metageek al snel uit de voeten. Een alternatief is om iemand in te huren die dit doet.

PoE

Alle drie de door ons geteste access points kunnen middels PoE van stroom worden voorzien. Voor de EAP225 volstaat 802.3af, voor de EAP245 en EAP330 moet je een switch (of ander apparaat dat PoE kan leveren) hebben die PoE+ (802.3at) ondersteunt. Daarbij moet je ook nog eens een switch kopen met voldoende budget, oftewel totaal te leveren vermogen. Wij ondervonden het aan den lijve toen we een Zyxel GS1900-8HP wilden gebruiken. Deze switch levert PoE+, maar kennelijk is het budget van 70 watt dat die switch heeft niet voldoende om ze alle drie tegelijkertijd van stroom te voorzien. Verder dan twee komen we niet. Gelukkig heeft TP-Link ook nog een T1500G-10MPS switch meegestuurd. Die kan maximaal 116 watt leveren, verspreid over de acht poorten. Dat is wel voldoende.
Als je meerdere access points via PoE(+) aan gaat sluiten, is een switch die ook daadwerkelijk het vermogen kan leveren uiteraard ook belangrijk.
Het feit dat voor een AC1200-access point kan worden volstaan met 802.3af, kun je ook meteen zien als een van de redenen waarom dit type nog altijd erg gangbaar is. De kans dat je als bedrijf al switches die PoE+ kunnen leveren hebt staan, is niet zo groot. Een upgrade naar deze variant is een behoorlijk prijzige aangelegenheid. PoE+ is namelijk nog altijd een relatief dure feature op een switch. TP-Link levert overigens bij alle drie de modellen netjes een adapter mee, voor het geval je geen PoE(+) kan of wil gebruiken.