4min

Tags in dit artikel

, , ,

Centraal beheren dankzij controller software

Uiteindelijk zal het beheer (naast de prijs) een belangrijke factor in de beslissing zijn voor welke access points je gaat als organisatie. Op dat punt heeft TP-Link iets slims (of iets sluws, afhankelijk van waar je staat) gedaan bij de EAP225, EAP245 en EAP330 (en alle andere EAP’s). Het heeft de software die Ubiquiti enkele jaren geleden gebruikte voor haar Unifi-producten tot in detail nagemaakt. Chique is het niet, maar kennelijk zijn er geen regels overtreden. Anders hadden we dat inmiddels wel gehoord. Waarom noemden we het hierboven eigenlijk een slimme zet? Nou, omdat de beheeromgeving van Ubiquiti een van de voornaamste redenen is geweest voor de opkomst van dat bedrijf in dit gedeelte van de markt. Ubiquiti was een van de eerste (zo niet de eerste), die centraal softwarematig beheer naar een lager prijspunt trok. Er waren uiteraard al oplossingen van bijvoorbeeld Meraki, maar die waren niet bepaald gericht op de gemiddelde ondernemer. TP-Link wil op deze manier in ieder geval op het vlak van de controller-software een goede indruk maken op haar klanten. Let wel, het is geen cloudomgeving zoals die onder andere wordt aangeboden door Zyxel en Xclaim. Je kunt er natuurlijk wel zelf een cloudomgeving van maken door de Controller bijvoorbeeld op AWS te hosten. TP-Link heeft overigens ook access points die alleen maar met een hardwarematige controller kunnen worden beheerd, mocht je dat liever hebben. In dit artikel hebben we het alleen over de modellen die middels de Controller Software worden beheerd.
Je installeert de Controller Software op een systeem of server.

Installatie software

Om bij de mogelijkheden te komen, moet je eerst een stukje software op een systeem installeren. Het is beschikbaar voor Windows en Linux. Om bepaalde mogelijkheden continu te kunnen gebruiken (captive portal bijvoorbeeld) moet de software ook continu draaien. Het kan dus handig zijn om het op een server te installeren (of in een public cloud omgeving). Dit is echter niet verplicht. Als je alleen af en toe wat instellingen wilt wijzigen voor de access points en het captive portal niet gebruikt, kun je dat ook prima vanaf je eigen pc doen. Eenmaal geconfigureerd, blijven de access points gewoon hun werk doen, ook als je het systeem afsluit waarop de Controller Software is geïnstalleerd. Je hoeft overigens geen extra kosten te maken voor de software. Deze is gratis te downloaden.

Meerdere sites

Een van de krachtige functies van de software is dat je er meerdere sites mee kunt managen. Dat wil dus zeggen dat je bijvoorbeeld de access points op meerdere vestigingen van je bedrijf vanuit een centrale locatie kunt beheren. Uiteraard is dit geen kwestie van plug-and-play, er zijn de nodige Layer 3 routing-instellingen nodig. Denk hierbij aan port forwarding en/of het opzetten van een VPN-verbinding. Op de supportpagina’s van de EAP access points staat stap voor stap beschreven hoe je dit instelt.

Kaart en statistieken

Een ander belangrijk onderdeel van de interface is de mogelijkheid om een plattegrond van de te bestrijken ruimtes toe te voegen. Je sleept daar de access points op en kunt dan ook meteen zien wat het bereik ervan is. Onder het tabje ‘Statistics’ kun je zien wat de meest actieve clients zijn, per access points.

Mogelijkheden access points

Onderaan de pagina kun je een paneel uitvouwen met daarin de algemene wifi-instellingen. De naam van het netwerk bijvoorbeeld, maar ook toegangscontrole, MAC-filter en QoS. Verder kun je daar zaken doen als het update van de firmware, inschakelen van SSH-login of het in-/uitschakelen van de ledjes op de access points. Dit laatste kun je niet per access point doen voor zover wij het hebben kunnen zien. Het is allemaal aan of allemaal uit.

Wil je naar de mogelijkheden per individueel access point, dan moet je op het exemplaar klikken waar je de instellingen van wilt aanpassen. Dit kun je op de kaart doen, maar ook in het tabblad Access Points. Je kunt hier op de EAP330 de al eerder besproken Link Aggregatie (Trunking) instellen bijvoorbeeld. Ook Load Balancing kun je hier instellen. Hiermee kun je aangeven hoeveel clients er maximaal per frequentie verbinding mogen maken per access point. Een andere interessante mogelijkheid is Rogue AP Detection. Je krijgt een lijst te zien van alle access points in de buurt, een beetje zoals je dat krijgt als je vanaf een smartphone of laptop verbinding wilt maken met wifi. Staan daar zaken tussen die je niet vertrouwt, dan kun je op onderzoek uitgaan.

Captive portal

Verwacht bij deze access points overigens geen zaken zoals Bluetooth-beaconing, iets wat je in duurdere access points nog weleens terugvindt. Wel kun je bij alle modellen een captive portal instellen, voor het gastnetwerk. Je kunt dit portal personaliseren met behulp van beeld en url. Je kunt zo de gasten van je horeca-gelegenheid bijvoorbeeld meteen naar je eigen website doorsturen en zo nog wat extra reclame maken. Zoals gezegd moet de Controller Software wel continu draaien om hiervan gebruik te kunnen maken.