3min

Tags in dit artikel

,

Llano

Nieuwe socket

Helaas is een Llano-processor niet zomaar in je huidige systeem te steken, maar moet er een nieuw soort moederbord worden aangeschaft om gebruik te maken van de APU. Ergens natuurlijk ook wel logisch, gezien de integratie van de GPU en andere onderdelen, de architectuur is erg veranderd ten opzichte van processoren die op de huidige AM3-borden passen.

Met de komst van de nieuwe socket, genaamd FM1, worden er ook twee verschillende chipsets geïntroduceerd. Deze krijgen de naam A55 en A75 en verschillen maar nauwelijks van elkaar, doordat de meeste componenten reeds in de processor zijn gebouwd.



De A55-chipset heeft de mogelijkheid om maximaal 14 USB 2.0- en 2 USB 1.1-poorten aan te sturen, terwijl de A75-chipset 4 USB 3.0-poorten kan aansturen, in ruil voor 4 USB 2,0-poorten. AMD is daarmee Intel een stapje voor en is de eerste die USB 3.0 in een moederbordchipset heeft geïntegreerd.

Verder is er ondersteuning voor 6 SATA 600-poorten, met als enig verschil dat de A75-chipset de FIS-standaard ondersteunt. Dit houdt in dat er meerdere apparaten op een enkele eSATA-poort aangesloten kunnen worden. Deze standaard is echter nog weinig gebruikt.

Een gemiste kans is de uitvoering van de socket en de processor. Intel gebruikt al enige tijd processoren die niet meer voorzien zijn van pinnetjes. De pinnetjes zitten in de socket verwerkt. Aangezien een processor vaak duurder is dan het moederbord, is het beter om deze fragiele constructie voor het grootste gedeelte in de socket te verwerken. AMD verwerkt de pinnetjes nog altijd in de processor zelf.



GPU

Zoals reeds aangegeven kan de GPU van de Llano-chips zijn grafische kracht aanbieden aan een optionele grafische kaart. Op deze manier ontstaat er dus een dualcore grafisch systeem. Door twee kaarten te combineren verandert overigens ook de naam van de videokaart in het systeem.

Helaas werkt dit combinatiesysteem slechts in een beperkt aantal gevallen, namelijk met AMD’s HD6350, HD6450-, HD6570- en HD6670-videokaarten, maar ook niet in alle verschillende combinaties.

Zoals aangegeven verandert de naam van de grafische aansturing bij de toevoeging van één van deze videokaarten. De naamgeving is in deze echter minder duidelijk dan met de processoren zelf.
Type videokaart AMD Llano A4 AMD Llano A6 AMD Llano A8
Radeon HD6350 Radeon HD6430D2
Radeon HD6450 Radeon HD6510D2 Radeon HD6550D2 Radeon HD6550D2
Radeon HD6570 Radeon HD6610D2 Radeon HD6630D2
Radeon HD6670 Radeon HD6690D2 Radeon HD6690D2


Zoals te zien is verandert de naam van de grafische aansturing bij de toevoeging van een extra videokaart. Het systeem hiering is echter soms wel ver te zoeken. Waarom krijgt een A6 bijvoorbeeld wel dezelfde naam als een A8 wanneer een HD6450 of HD6570 wordt toegevoegd, maar is dit niet het geval wanneer een HD6570 in het systeem zit? Waar AMD dus goed werk leverde met de naamgeving van de APU’s zelf, gaat het bedrijf compleet de mist in met de naamgeving bij toevoeging van een grafische kaart.

Intel

Natuurlijk heeft AMD één héle grote concurrent op de processormarkt en dat is natuurlijk Intel. Begin dit jaar lanceerde dat bedrijf de Sandy Bridge-processoren, welke net als de Llano-krachtbronnen de beschikking hebben over een interne GPU.

Qua CPU-prestaties legt AMD het overduidelijk af tegen Intel, dit probeert AMD ook niet te verhullen. Door de acquisitie van ATi lijkt AMD echter wel een voordeel te hebben wat de GPU betreft, deze scoort namelijk beduidend beter dan die van de Sandy Bridge-processoren.

Niet alleen de grafische kracht van de GPU van de Llano’s is een voordeel, ook andere aspecten zoals de ondersteuning voor DirectX 11 spelen mee, want dankzij deze ondersteuning kunnen de Llano-APU’s in principe overweg met de nieuwste games.

Uit grafieken van AMD blijkt dat de A6- en A8-APU’s moeten concurreren met Intel’s Core i3-processoren uit de Sandy Brdige-reeks. Grafische kracht is echter niet alleen meer van belang voor games, maar ook voor verschillende programma’s als Office 2010, browsers en Adobe CS5 bieden ondersteuning voor grafische versnelling met behulp van videokaarten.

Dankzij de lage prijzen die AMD rekent voor de Llano-APU’s wordt het weer een stukje goedkoper om een simpel systeem te bouwen. Intel was met de i3-processoren al goed op weg, maar kan niet tippen aan de lage prijzen die AMD rekent voor de Llano’s.