3min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Llano

Zoals je misschien al hebt gelezen in onze review, is Llano geen krachtpatser. Op een ander gebied weet AMD echter wél indruk te maken en dat is met het grafische werk. Llano kan dan wel niet concurreren met echte grafische kaarten, het weet de grafische prestaties van Intel’s Sandy Bridge-processoren wel te verpulveren.

Wil je meer weten over AMD Llano? Lees dan onze review van deze processor.



MSI

Van MSI ontvingen wij de A75MA-G55, wat MSI’s eerste moederbord is met de FM1-socket, welke speciaal bedoeld is voor Llano. We beoordeelden eerder ook al een moederbord van Asus welke natuurlijk ook gebouwd werd voor Llano. Het moederbord van MSI is met een prijs van 85 euro goedkoper dan het moederbord van Asus, wat rond de 100 euro kost. De hamvraag is dan natuurlijk hoe het bord van MSI zich qua prestaties houdt ten opzichte van het Asus-bord.

Chipsets

Zoals je misschien al bekend is, heeft AMD twee chipsets ontworpen voor de FM1-socket. Deze chipsets gaan door het leven onder de aanduiding A55 en A75. Zowel het hier besproken moederbord als dat van Asus zijn voorzien van de laatstgenoemde chipset, welke gezien wordt als de high-end chipset voor dit platform, voor zover je van high-end mag spreken met deze prijzen.

Het grote verschil tussen de A55- en A75-chipset zit hem in de ondersteuning voor USB 3.0. Met A55 krijg je standaard geen USB 3.0-poorten, terwijl A75 er vier kan bieden. Natuurlijk kunnen fabrikanten hier zelf nog op inspringen door extra interfaces te ondersteunen of gewoon meer poorten toe te voegen. Dit is een meerwaarde, maar zal uiteraard ook in de prijs doorgerekend worden. De A75-chipset is overigens de eerste chipset die ondersteuning biedt voor USB 3.0, Intel koos er voor om USB 3.0 nog niet toe te voegen in de chipsets van Sandy Bridge.

Specificaties


Model
Merk/Fabrikant MSI
Type A75MA-G55
Processorondersteuning
CPU socket AMD FM1
Processortype AMD Llano
Chip(set) AMD A75
Geheugen
Sloten 4 x 240-pins
Type DDR3 op 1866 MHz
Maximale capaciteit 32 GB
Channel-ondersteuning Dual-channel
Uitbreidingssloten
PCI Express 2.0 x16 2
PCI Express 2.0 x1 1
PCI 1
Opslagapparaten
SATA2-connectors
SATA3-connectors 6
E-SATA-connectors
RAID RAID 0, RAID 1, RAID 10
IDE
Video
Onboard Ja, via processor
Output VGA, DVI-D, HDMI
Audio
Audio 6-poorts jack plug, SPDIF Optisch
Kanalen 7.1
Onboard LAN
LAN-aansluitingen 1
Snelheid 10 /100 /1000
I/O-aansluitingen
PS/2 1x PS/2 voor toetsenbord of muis
USB 2.0 4
USB 3.0 4 (2 via bracket)
Firewire (1394a)
Interne Aansluitingen
Onboard USB 4 x USB 2.0 (verdeeld over 2 hubs)
2 x USB 3.0 (verdeeld over 1 hub)
Firewire (1394a)
Fan-connectors 4 (1 CPU, 1 voeding, 1 kast)
Fysieke specs
Type ATX
Afmetingen 24.4 cm x 24.4 cm




Verpakking

MSI levert de A75MA-G55 aan in een lichtgrijs met blauwe doos, waar voorop onmiskenbaar wordt duidelijk gemaakt dat verschillende componenten van het moederbord van hoogwaardige kwaliteit zijn. MSI duidt dit al jarenlang aan met de term Military Class II. Verder zijn er verschillende logo’s van ondersteunde technieken te zien.

Op de achterkant van deze doos wordt nogmaals veel aandacht gegeven aan de hoogwaardige componenten, maar ook aan andere features zoals Control Center II, Click BIOS Concept, i-Charger en andere features. Hierover verderop in de review meer.

Als laatste maakt MSI je ook graag duidelijk dat er ondersteuning geboden wordt voor USB 3.0 en SATA 600. De voordelen hiervan worden ook nog maar eens uitgelicht, het gaat om tien- en tweevoudige snelheidsverhogingen ten opzichte van de voorgangers, USB 2.0 en SATA II.

In de doos zelf is natuurlijk het moederbord terug te vinden, alsook een aantal boekjes en een driverdisc. Verder is MSI niet zuinig geweest met accessoires, want we vinden een bracket met twee extra USB 3.0-poorten, twee SATA-kabels, een Molex naar SATA-power-kabel en een aantal opzetstukjes voor on-board features als Front Panel Audio en USB 2.0.