3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Prestaties

Zoals gezegd richt Google zich op snelheid, eenvoud en veiligheid. Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen is Chrome OS in elk geval zeer veilig en ook erg eenvoudig. Hoe zit het met de snelheid?

Als we kijken naar de snelheid van de Chromebook die wij vandaag testen, dan spelen uiteraard de hardwarespecificaties ook een grote rol. Als we om te beginnen kijken naar de opstarttijd, dan kunnen we stellen dan bij een koude start de Chromebook is opgestart binnen acht seconden, waarna je het inlogscherm voor je hebt. Het inloggen zelf duurt ook nog een seconde of drie, maar we kunnen stellen dat je niet lang hoeft te wachten voordat je online bent.

In vergelijking tot Windows is Chrome OS dus wel razendsnel opgestart en gebruiksklaar. Iets waar het besturingssysteem zeker punten mee weet te scoren bij veel gebruikers.

Er zijn echter nog meer prestaties die er toe doen, zoals het openen van websites en het afspelen van bijvoorbeeld video’s. Als je bekend bent met de Chrome-browser van Google, dan weet je dat deze razendsnel werkt en dat deze er de laatste jaren voor heeft gezorgd dat de internetervaring van menig consument er alleen maar beter op is geworden. Ook andere browsers werden gedwongen iets aan hun prestaties te doen waardoor vrijwel elke browser tegenwoordig stukken sneller is dan de jaren ervoor. Ook voor Chrome OS geldt dit: het besturingssysteem werkt snel en vensters met websites worden snel geladen.



Bij een zwaardere taak zoals het afspelen van YouTube-video’s lopen we echter wel tegen een probleem aan. Veel video’s op YouTube zijn nog niet geschikt voor de HTML5-player (die overigens nog in bèta is), als alternatief blijft er dan de Flashplayer over.



De integratie van Flash in Chrome OS is best goed gelukt, alleen qua prestaties schiet deze duidelijk nog te kort. Als je met deze Chromebook een YouTube-video bekijkt in een venster op de 720p-resolutie, dan stottert het beeld met regelmaat. De video komt namelijk niet verder dan 15 à 20 FPS, terwijl de meeste video’s op YouTube 30 FPS zijn. Het geluid loopt wel gewoon soepel door, maar je wilt gewoon vloeiend beeld zien. Dit is overigens wel op te lossen door de video op volledig scherm te bekijken, dan doen deze video’s het wel soepel. Het afspelen van een 1080p-video op YouTube in de Flashplayer hoef je niet te proberen: dit kan de Chromebook simpelweg niet aan.

Als de video’s op YouTube al wel beschikbaar zijn in de HTML5-speler, dan spelen ze wel soepel af, zowel in een venster als op volledig scherm in de 720p-resolutie. Op de 1080p-resolutie weet de video 25 à 26 FPS te halen. Hierdoor zie je de video vrijwel niet stotteren, maar het is net onvoldoende. Dit zou eigenlijk niet mogen als je een Chromebook koopt voor 399 of 450 euro.

Voor Google zal het moeilijk worden om nog meer prestaties uit de Chromebook te persen. Eigenlijk had Samsung hier niet voor een Intel Atom moet kiezen, maar voor een AMD Brazos-chip. Deze zijn CPU-technisch weliswaar wat zwakker, maar grafisch vele malen sterker, waarschijnlijk was de Brazos-chip op CPU-gebied ruim voldoende geweest voor Chrome en grafisch was de performance een veelvoud geweest van wat het nu is. Bijkomend voordeel voor Samsung zou geweest zijn dat een AMD Brazos-chip waarschijnlijk goedkoper is dan een Intel Atom. Ook Acer heeft gekozen voor dezelfde Intel-chipset. De Chromebooks van Acer komen in het najaar beschikbaar in Nederland.



Gezien er niets geïnstalleerd kan worden op een Chromebook, kunnen we ook geen benchmarks draaien en zijn er eigenlijk geen andere zware activiteiten te bedenken naast video’s afspelen op de Chromebook. Wij concluderen op dit moment dat de Chromebooks iets te kort schieten als je fatsoenlijk video wilt kijken in een Flashplayer.