4min

Tags in dit artikel

, , ,

Exterieur

De buitenkant van de HAF 932 Advanced is redelijk identiek aan de gewone HAF 932 en toont sterke gelijkenissen met de andere behuizingen uit de HAF-serie. Dit wil zeggen dat de behuizing een robuust uiterlijk heeft en dat er tamelijk veel gaas wordt gebruikt; alles onder het motto "hoe meer lucht er verplaatst wordt, hoe beter".




Het frame en de zijpanelen van de behuizing zijn gemaakt van staal. Hierdoor is die al gelijk een stuk zwaarder dan de meeste behuizingen met een gewicht van rond de 12,5 kg.
Helemaal aan de bovenzijde van de voorkant vinden we het front I/O-paneel; vier USB 2.0-poorten, FireWire, eSATA en de gebruikelijke mic- en audio-jack.




Daarnaast zien we vooraan zes externe 5,25"-bays. Hierbij is de tweede van onderen al gevuld met het USB 3.0-bracket. Hierdoor heb je er effectief dus nog maar vijf over.



Hierbij is dan ook duidelijk te zien dat het USB 3.0-bracket achteraf is toegevoegd: de vormgeving ervan is niet hetzelfde als de andere afdekplaatjes van de bays. Er mist namelijk een zwarte (plastic) rand. Nu valt deze constatering redelijk onder de noemer ‘mierenneuken’, maar persoonlijk vind ik het opmerkelijk want het USB 3.0-bracket is niet speciaal: slechts een 3,5" externe bays in een 5,25”-bay, net als bij een floppy-drive.



Dat kon naar mijn mening allemaal wat netter; zoals waarom geen USB 3.0-poorten bij het bovenste I/O-paneel? Iets wat prima mogelijk was bij de HAF X.

Onder al deze bays zit een rooster met gaas. Deze is makkelijk te verwijderen en dan wordt ook gelijk de voorste 230 mm ventilator (welk trouwens van transparant plastic is en vier rode LEDs heeft) zichtbaar. Er is hier geen stoffilter te vinden. Nu zijn de gaten van het gaas redelijk klein zodat daar redelijk wat wordt opgevangen. De behuizing moet de term Haf ook eer aan doen en stoffilters helpen daar niet echt bij omdat ze luchttoevoer blokkeren.



Aan de top zit ook een bakje waar je bijvoorbeeld je USB-stick(s) of sleutels in kan leggen. Als je echter het rubberen matje weg haalt komen enkele schroeven en een gat tevoorschijn. Dit gat kan als "fillport" voor je waterkoeling dienen; ofwel om je waterkoeling bij te vullen hoef je de behuizing niet helemaal open te maken, tenminste als het uit komt met je opstelling.



Bovenaan vinden we ook wederom een 230 mm ventilator welke niet van LEDs is voorzien. Desgewenst kan deze vervangen worden door twee 120 mm ventilatoren of zelfs een 360 mm radiator (hiervoor zijn de schroeven vereist). Laatstgenoemde is niet een eigenschap die je veel tegenkomt en zal menig waterkoeler dan ook aanspreken.



De achterkant van de HAF 932 Advanced is ook helemaal in het zwart uitgevoerd. Zo ook de duimschroeven die de zijpanelen op hun plek houden. Ook is er te zien dat de behuizing twee voedingen kan huisvesten: zowel bovenaan als onderaan. Hierbij wordt er standaard vanuit gegaan dat de voeding onderaan wordt geplaatst. Bij de bovenste plek is daarom ook een afdekplaatje geplaatst met twee gaten voor waterkoelingsslangen of andere kabels. Indien je op de bovenste plek een voeding wilt installeren moet de bovenste 230 mm ventilator ook verwijdert worden.



Hieronder zijn er de zeven uitbreidingssloten waarbij de afdekplaatjes van gaas zijn. Dit bevordert de luchtdoorvoer. Naast de uitbreidingssloten is nog een vak met gaas te vinden. Hierdoor kan overige hitte, van vooral de videokaarten, de behuizing uit. En helemaal op de bodem is de plek voor de voeding. Deze moet vastgezet worden met doodnormale schroeven.



Het zijpaneel van de behuizing is redelijk groot van stuk; zodoende is er dus zowel plek voor een groot rooster voor ventilatoren en een venster. Standaard is er al één 230 mm ventilator geïnstalleerd in dit rooster, maar de mogelijkheid is er om hier ook vier 120 mm ventilatoren in te zetten.

Het venster zit bovenaan en heeft een kruispatroon. Als je een radiator bovenaan installeert kan je dus via dit venster hem nog bekijken. Bij de harde schijf bays zijn ook nog enkele ventilatiegleuven aangebracht en vlak hierboven is de opdrukking ‘HAF’.



Bij de winkel van Coolermaster USA is ook een zijpaneel te koop dat één groot venster heeft. Bij de Nederlandse shop is deze nog niet te vinden en het is ook niet bekend of deze in het assortiment zal worden opgenomen.

Aan de onderkant van de behuizing zien we vier voetjes die voorzien zijn van een rubber laagje. Dit gaat trillingen tegen en hierdoor glijdt het geheel ook minder snel. Ook zijn er ventilatiegaten voor de voeding en nog een extra ventilator. Nu is het wel jammer om te zien dat er geen stoffilter voor de voeding aanwezig is; bij andere onderdelen van de behuizing is stof redelijk makkelijk te verwijderen, maar bij een voeding gaat dat nogal moeilijk. Het kan pas goed worden gedaan als je hem uit elkaar haalt, maar dan vervalt wel de garantie.